Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 februari 10:00 |
Artikelnummer | 50604 |
Pris | 867:- |
Beställ från Systembolaget |
Beaujolais 7 bjuder på tre flaskor seriöst saftig gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais. Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder.
Guy Breton – känd under sitt smeknamn ’P’tit Max’ – tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Fram tills dess hade hans farfar sålt sina druvor till det lokala kooperativet. Breton odlar drygt tre hektar vinmark, varav det mesta ligger inom AOC Morgon. De allra flesta av rankorna har nått minst övre medelålder och ganska många är rent ut sagt lastgamla. Odlingarna sköts sedan mer än trettio år enligt ekologiska principer – dvs fritt från kemikalier förutom traditionella insatser med svavel och koppar – men utan att Breton någonsin brytt sig om certifiering. Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineral och åldras med behag längre än de flesta.
Marylou är gamay (delvis inköpt frukt) från lieu-dits 'Saint-Josèph' och 'Grand Cras' - två lägen inom AOC Beaujolais-Villages vid gränsen till Morgon. Stockarna är runt 45 år gamla och växer i en stenig jordmån av vittrad granit. Efter handskörd kyldes frukten ner till sex grader över natt. Därefter placerades de hela druvklasarna i betongtank och jäsningen startade spontant under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakningen varade i tre veckor. Efter mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering. Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou och har en extra pigg fräschör i årgång 2019. Vinet håller ett par dygn i öppen flaska.
För första gången har Julie Balagny gjort ett vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blir enklare att börja med en enda cuvée av inköpt frukt. Den här cuvéen är buteljerad som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så kommer namnet från en sång! Druvorna är givetvis gamay, dels från byn Chânes (Beaujolais-Villages) och dels från Saint-Amour. Jordarna har en mindre andel granit och är mestadels sandjord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska under omställning till formell certifiering.
I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning ("macération carbonique"). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Dricks bäst inom ett par timmar från att flaskan öppnats.
Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit. Han har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.
Exspectatia är Christians mellersta buteljering av gamay. Druvorna kommer från 60-åriga stockar runt gården i Lantignié, ett nordostläge på 400-meters höjd. Hela klasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée tänkt för lagring, som består av fyra femtedelar pressmust samt resten självrunnen must. Efter pressning i traditionell korgpress fick vinet jäsa ut och mogna sju månader i äldre 500-litersfat och tank innan det buteljerades i april 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Sval frukt med knastrande granit och återhållsam alkohol är melodin hos Ducroux! Dricks bäst samma kväll som det öppnats.