Beställningssortiment

Vin & Natur 47 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 16 februari 10:00
Artikelnummer 50701
Pris 1494:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 47 mixar två friska vita med fyra stabila röda. Balansen är komponerad för att stämma med årstiden, och lådan passar perfekt för dig som vill upptäcka våra viner på bredden – eller bara fortsätta njuta!


Détours 2019 - Mathieu Apffel (Savoie)

Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig sedan till vinmakare i Bourgogne, och startade sin verksamhet i centrala Savoie strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse och mondeuse, samt lite gamay. Metoderna är ekologiska med färdig certifiering 2020.

Den femtonde juni 2019 drabbades Mathieu Apffel av en hagelstorm som förstörde 80 % av skörden. Ett tiotal vänner/vinbönder kom till hjälp och skänkte frukt eller sålde den till kompispris. Namnet "Détours" berättar om en ovanlig skörd som mer liknade en kringresande turné.

Détours 2019 är framställd av jacquère, chasselas och en liten skvätt roussanne. Frukten kommer från områdena Savoie och Jura. Odlarna, som samtliga arbetar ekologiskt, är Sylvain Liotard, Raphaël Saint-Germain, Fabrice Bouché, familjen Giachino, Brice Omont, Nicolas Ferrand, François Rousset, Pascal Quenard samt Frédéric Péricord.

Efter omgående pressning och sedimentering av musten jäste vinet av egen kraft i äldre fat och tankar av rostfritt stål, med full malolaktisk omvandling. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Ett enkelt och okomplicerat vitt som samtidigt är så gott att man gärna vill bjuda sina vänner. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Pinot Blanc 2019 - Gérard Schueller et Fils (Alsace)

Bruno Schueller odlar närmare tio hektar med biodynamiska metoder - däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också mest är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får gärna ett lyft av höga toner i aromatik och syra.

Pinot Blanc Cuvée Particulière kommer från marker i byarna Husseren-les-Châteaux och Eguisheim med utpräglat kalkrik jordmån. Efter långsam pressning jäste musten spontant i foudre, med nio månader på jästfällningen, och buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är en ung pinot blanc som spelar på aptitretande toner av bröd och citronskal, med gott klipp i syran. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller till nästa kväll.

Zig Zag 2019 - Les Deux Terres (Ardèche)

Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar i den lilla byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche. Manu och Vincent träffades första gången 1997, men det var inte förrän 2009 de startade upp verksamheten. Vincent hade då fått ta över en del av vinmarken, där jordmånen är kalkblandad lera, från sin far som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en mark - som till stor del bestod av basalt - att hyra några kilometer bort.

Namnet ”Les Deux Terres” syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer och vinifierat helt utan tillsatser. Zig Zag är en mix av grenache och syrah, allt spontanjäst i tank utan några tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och smakar bäst samma dag som det öppnats, men håller också till nästa kväll.

Classe 2019 - Mas Coutelou (Languedoc)

Jeff Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt!

Classe är en mix av syrah (40%) grenache (40%) och mourvèdre (20%). Frukten kommer från markerna Segrairals och Sainte Suzanne utanför byn Puimisson, där rankorna växer i en jordmån av kalkrik lera. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här bjuds det på massor av frisk mörk frukt, sydfranska örter och medhårs tanniner. Dricks gärna svalt efter en svängom i glas eller karaff, och håller tills nästa kväll i öppen flaska.

Nerocapitano 2019 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Rosso är en ren frappato från yngre stockar i San Michele di Ganzaria. Markerna ligger på 430 meters höjd, och består av sandstensjordar med kalk- och järnrik lera. Musten jäste spontant i öppna plastkar med fem dygns urlakning på skalen, och fick sedan mogna sedan åtta månader i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Rosso Isi 2019 - Alessandro Viola (Sicilien)

En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i vinmarkerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.

Rosso isi är framställt av nero d'avola (70%) och nerello mascalese (30%). Vinet jäste spontant i ståltank med fem dygn på skalen och lagrades sedan ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (20 mg/l). Frukten drar åt det mörkare hållet med en matvänlig struktur av körsbärssyra, tanniner och liten bitter twist i slutet. Vinet är stadigt byggt och håller lätt till nästa kväll.