Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 januari 10:00
Artikelnummer 50213
Pris 1098:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.

Våra första tre lådor på tema ”Orange” tog slut i ett nafs. Därför har vi nu satt ihop ännu ett mixat 3-pack. Samtliga viner är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsats av svavel.


Cuvée Raphaëlle 2019 - Domaine de la Loue (Jura)

Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris - bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.

Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.

Cuvée Raphaëlle är savagnin framställd med skalmaceration. Druvorna kommer från ett sydöstläge i Pupillin, där jordmånen består av grå märgel. Efter varsam handskörd jäste de hela druvklasarna av egen kraft i ståltank, med tolv dagars urlakning. Efter pressning mognade hälften av vinet i äldre fat (600 liter och 228 liter) och resten i tank. Buteljeringen gjordes i slutet av juni 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Serveras svalt men inte alltför kallt - gärna 12-14 grader - och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Luteva 15/16 - Philippe Pibarot (Languedoc)

Philippe Pibarot huserar och gör vin i utkanten av byn Mus, ett par mil söder om Nîmes i nordligaste delen av Languedoc. Sin första årgång gjorde Philippe 2001 - idag brukar han nio hektar vinmark. Här odlas en mångfald av söderns typiska druvsorter, allt fördelat över två olika lägen nära byarna Saint-Dionisy och Langlade. Alla Philippes marker är ekologiskt certifierade.

Luteva är en blandning av bourboulenc från skörden 2015 - där druvorna fått hela 100 dagars skalmaceration - och terret blanc från skörden 2016, som fått 40 dagar på skalen. Båda jäsningarna fortgick med druvornas egna jäststammar. Efter pressning fick vinet mogna vidare i glasfibertank. Buteljeringen gjordes i oktober 2019 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Serveras vid 12-14 grader och håller utan problem över natt i öppen flaska.

Bianco Damigiana 2019 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

Bianco Damigiana är ett färgstarkt vitt baserat på lokala trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från Vigna La Salita, en mark som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant i öppna ekståndare med fem dygns skalmaceration. Efter pressning fick det mogna ett halvår i 54-liters damejeanner, med ett par omdragningar i takt med månens faser. Buteljeringen gjordes i mars 2020, med avsedd malolaktisk jäsning i flaskan som gett en aning av koldioxid. Inga tillsatser har använts i något steg. Håller bra i öppnad flaska tills nästa kväll.