Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 13 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 december 10:00
Artikelnummer 59465
Pris 1029:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår trettonde mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara!


Murmure 2021 - Domaine Rietsch (Alsace)

Demoiselle är en skalmacererad muscat från lägena Stein och Zotzenberg i hembyn Mittelbergheim, där jorden mest består av kalkrik lera och kalkmärgel. Vinet jäste spontant med hela druvklasar som fick laka ur i åtta dygn innan de pressades. Efter pressningen vilade vinet nio månader på jästfällningen i ståltank. Buteljerat i juni 2022 efter en varsam filtrering genom cellulosafilter.

Dricks gärna svalt (tolv grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.

Nucleo X Litro Orange 2021 - Dinamo (Umbrien)

Orange vin av trebbiano från Colle Castelluccio i Umbrien. Vinmarkerna ligger i branta sluttningar på 500 meters höjd, där jordarna består av mörk lerskiffer och sten av sedimentära bergarter. Familjen Nofrinis jordbruk drivs med ekologiska metoder.

Vinet har jäst spontant med naturligt förekommande jäststammar i glasfibertank med åtta dygns skalmaceration. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, i literflaskor under kronkapsyl. Inga tillsatser har använts i något steg av framställningen.

Terra dei Preti 2021 - Collecapretta (Umbrien)

Skalmacererat "orange" av trebbiano spoletino från sluttningar på 500 meters höjd ovanför Collecaprettas hemby Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.

Jäsningen skedde spontant med en veckas maceration av hela druvklasar, därefter följde mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att separera bort jästfälllningen. Vinet buteljerades i slutet av mars med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.