Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 12 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 3 augusti 10:00
Artikelnummer 57972
Pris 942:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår tolfte mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara!


Demoiselle 2021 - Domaine Rietsch

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Idag är det Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie, samt hennes syster med make, som står för lejonparten av arbetsinsatserna.

Familjens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget mitt i den välbevarade byn Mittelbergheim. Man odlar vin på tolv hektar fördelade över fem olika lägen. Här finns de flesta av områdets traditionella druvsorter planterade, i varierande jordmåner som mestadels består av kalkblandad lera, kalksten och sandsten. Alla markerna är ekologiskt certifierade sedan 2008.

Demoiselle är en skalmacererad gewurztraminer från lieu-dit Weinberg i byn Heiligenstein, där jorden består av kalkrik lera. Vinet jäste spontant med en tredjedel hela druvor som fick macerera i fjorton dygn innan de pressades och blandades med resten av den direktpressade musten. Sedan vilade vinet i åtta månader på sin jästfällning i 500-liters fat samt en större ekliggare ('foudre'), då vinet fick en minimal tillsats av so2. Buteljerat i april 2022 efter en lätt filtrering genom cellulosafilter.

Dricks gärna svalt snarare än kallt (10-12 grader) och håller i öppen flaska till nästa kväll.

Bianchetto 2021 - Le Coste

På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med 22 parceller om totalt fjorton hektar. Med praktisk erfarenhet hos förebilder som Bruno Schueller, Didier Barral och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.

Bianchetto 2021 är en blandning av procanico och malvasia di candia, moscato och flera lokala sorter. Vinet jäste spontant i använda 500-litersfat med två veckors skalmaceration och vilade sedan på sin jästfällning i cirka fem månader i stora ekståndare ('tini'). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Clementine och Gianmarco beskriver 2021 som "en balanserad årgång med stor fräschör och spänst, med klara och doftrika aromer i avslutningen."

Dricks gärna svalt (10-12 grader) inom någon timme från öppning.

Bianco La Salita 2019 - Vini Rabasco

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en stadig eftermiddagsvind från bergskedjan Gran Sasso i väster ut mot havet till öster, som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Salita kan beskrivas som ett färgstarkt vitt eller ljust orange, och är baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’ som omfattar drygt två hektar, och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett drygt dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks bästa samma kväll som flaskan öppnats och kvällen därpå.