Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 11 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 april 10:00
Artikelnummer 56604
Pris 870:-

Vår elfte mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter (och några blå ; )

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.


Lamoresca Bianco 2020 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Med sina smått orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller några dygn i öppen flaska.

Fleur de Peau 2020 - Léo Dirringer (Alsace)

Léo Dirringer är en ung vinbonde i Dambach-la-Ville som snyggt illustrerar den här tendensen. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en släktgård sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

Fleur de Peau är en skalmacererad riesling från lieu-dit (grand cru) Frankstein i Dambach-la-Ville. Det här är ett brantare österläge med mager granitjord. Hela druvklasar jäste med pied de cuve (spontan förjäsning) och åtta dygns maceration innan pressning. Vinet vilade ett drygt halvår på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras i slutet av mars, utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna samma dag som flaskan öppnats.

Esotico 2020 - Sassara (Veneto)

Strax väster om Verona, på kullar av istidsmorän söder om Lago di Garda, hittar vi Vini Sassara. Det här är ett nyfött projekt från ett par odlare som har lång erfarenhet av biodynamisk odling och naturliga metoder - Alessia och Stefano Bertaiola. Med avstamp i Stefanos familjegård har de arbetat tillsammans med tio hektar vinmarker sedan 2007.

Esotico är ett fjäderlätt orangevin från gamla stockar (planterade 1970 med massalt urval) i vinmarken 'Esotico'. Vinet är framställt av en tredjedel blå druvsorter (corvina, rondinella, molinara, rossanella) samt resten gröna druvsorter (garganega, friulano, moscato och cortese). På sätt och vis skiljer det sig från flertalet andra orangeviner som enbart är baserat på gröna druvsorter. Musten jäste spontant i glasfibertank utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Alkoholen stannade på behagliga 10,5 % och förmågan att läska är således i topp!