Beställningssortiment

Particella 128 – Cinque Campi

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 6 april 10:00
Artikelnummer 56531
Pris 326:-
launch Beställ från Systembolaget

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och förr var det ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Bitvis rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver flera andra sorter som marzemino, cabernet sauvignon, carmenere och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.


Particella 128 2020

Particella 128 är ett torrt mousserande vin av den lokala druvsorten spergola, från stockar planterade 1945. Basvinet jäste spontant med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen i ståltank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade sedan tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser. På ren och klingande italienska: "Vino Spumante Metodo Classico non dosato".