Beställningssortiment

Vin & Natur Orange 10

Format 3 flaskor
Säljstart 1 november 10:00
Artikelnummer 54233
Pris 984:-

Vår tionde mix på temat orange innehåller tre viner med maceration av gröna druvsorter.

Efter minst tio år av bredare uppmärksamhet är det som populärt kallas ”orangevin” egentligen en vildvuxen flora av stilar. Lite slarvigt uttryckt handlar det om vita viner som framställs som om de vore röda, det vill säga med kortare eller längre urlakning på skalen. Till följd av metoden har de här vinerna en rikare färg, en karaktärsfull aromatik, och mer eller mindre bestämd struktur av tanniner. Med tiden har de skalmacererade vinerna av gröna druvsorter funnit sin alldeles egna roll på matbordet och känns alltmer oumbärliga och självklara.


Les Mains Libres 2020 - Domaine Rietsch (Alsace)

Les Mains Libres är gjort av en sällsynt variant av traminer - savagnin rose, eller Klevener de Heiligenstein som druvsorten kallas lokalt. Den finns i stort sett bara kvar i byn Heiligenstein där Jean-Pierre Rietsch har några parceller i sluttningar av kalkrik lera. Jämfört med sitt syskon gewurztraminer har den här sorten ännu mer färg, mer nedtonad aromatik och högre syra.

De hela druvklasarna jäste spontant i tank med tolv dygns maceration. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen i tank. Innan buteljering gjordes en lätt filtrering genom cellulosa, och inga tillsatser användes i något steg längs med vägen till flaska.

Terra dei Preti 2020 - Collecapretta (Umbrien)

Skalmacererat "orange" av trebbiano spoletino från sluttningar på 500 meters höjd ovanför Collecaprettas hemby Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar Mattiolis ekologiskt utan formell certifiering.

Jäsningen skedde spontant med en veckas maceration av hela druvklasar, därefter följde mjuk pressning och fyra månaders lagring i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att separera bort jästfälllningen. Vinet buteljerades i slutet av mars med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.

MacFol 2019 - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

MacFol är framställt av moscato bianco som fått jäsa av egen kraft tillsammans med druvskalen under sexton dygn i betongtank. Sedan följde arton månaders lagring i gamla botti. Vinet buteljerades våren 2021 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.