Beställningssortiment

Minouche 2020 – Julie Balagny

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 25 oktober 10:00
Artikelnummer 54060
Pris 339:-
launch Beställ från Systembolaget

Det här är andra året som Julie Balagny gör vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i byn Leynes. Dels handlar det om beaujolais-villages från Chânes, dels om en andel Saint-Amour. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blev enklare att börja med en cuvée av inköpt frukt. Vinet är buteljerat som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så kommer namnet från en sång!

2020 kan kort sagt beskrivas som ännu en varm årgång i Beaujolais. Våren var mild, utan den numera så typiska sena vårfrosten. Högsommaren blev het och nästan fri från hagel, med bara ett fåtal regnskurar och allt torrare ju längre tiden gick. I mitten av augusti började torkan bli ett problem i vissa lägen, men de odlare som vågade vänta med att plocka fick lyckligtvis lite regn innan det var dags. Det blev en tidig skörd i början av september med fina druvor, hög fruktmognad och bitvis höga mustvikter. Jämfört med andra varma år som 2015 och 2018 upplevs 2020 mer balanserat, med renare toner och större fräschör.


Minouche 2020 - Julie Balagny

Gamay från byarna Chânes och Saint-Amour. Frukten är inköpt från Jérôme och Gilles Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Jordarna har en mindre andel granit och är mestadels sandig jord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska på väg mot formell certifiering.

I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.