Beställningssortiment

Vin & Natur Olek Bondonio 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 75881
Pris 1785:-
launch Beställ från Systembolaget

Olek Bondonio kunde knappast ha fått ett bättre arv av sin familj. I bortåt tvåhundra år har släkten ägt den lilla egendomen La Berchialla, strax söder om byn Barbaresco. Det branta vingårdsläget som hör till gården är känt under namnet Roncagliette och räknas som ett av de allra bästa i Barbaresco – den andre ägaren Angelo Gaja gör sin Sorí Tildin från marken strax nedanför.

Olek är en av få i området som arbetar ekologiskt i vinmarkerna. Med knappt två hektar i Roncagliette, samt två i cru Starderi (Neive), är det möjligt att vara mycket noggrann med detaljerna. Han skördar gärna lite åt det tidiga hållet för att behålla fräschören och undvika för hög sockermognad som översätts i hög alkohol.

I källaren startar jäsningen med en spontan förjäsning (’pied de cuve’). Druvorna får en ovanligt lång maceration, uppåt 60 dygn med nedsänkt skalhatt (’cappello sommerso’). Extraktionen blir på så sätt helt passiv och väldigt varsam. Därefter får vinet mogna i medelstora liggare av slavonsk ek (’botti’) innan det buteljeras utan klarning eller filtrering, med en försiktig dos svavel. Resultatet blir utpräglat elegant med en underbar renhet i frukten, finlemmade tanniner och tydlig mineralsälta.

Nu har vi för första gången satt ihop ett behändigt trepack med Bondonio!


1 fl Barbaresco 'Starderi' 2017

Nebbiolo från två hektar som Olek arrenderar i cru Starderi, beläget i kommunen Neive. Marken här är sandigare och lättare, något som så ofta - och även här - får sin översättning i ett fruktigare vin med relativt sett lättare struktur. Starderi 2017 är redan idag alldeles öppet i aromatiken och dricks med stort behag även utan ackompanjerande mat.

2 fl Barbaresco 'Roncagliette' 2017

Nebbiolo från en och en halv hektar i cru Roncagliette - ett brant söderläge med utsikt mot floden Tanaro i den södra delen av kommunen Barbaresco. En halv hektar är planterade 1958 med ett massalt urval från ännu äldre stockar. Resten är planterade 2010 med sticklingar enligt samma metod. Jordmånen i Roncagliette är en kompakt röd märgel, mättad med kalk, järn och magnesium. Det här tar sig uttryck i en större struktur, mer djup och intensivare mineralitet. Roncagliette 2017 är tillgängligt nu, men får gärna lagras vidare och serveras med fördel i sällskap med mat.