Beställningssortiment

Vin & Natur 36 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 74228
Pris 1536:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller två vita viner, en rosé och tre röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Coeur de Raisin 2019 - Domaine de La Sénéchalière (Loire)

La Sénéchalière drivs av Marc Pesnot, som odlar tjugo hektar med områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade.

Coeur de Raisin framställs av melon från skördens första passage i vinmarkerna. Efter långsam pressning jäser musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och några månaders lagring på jästfällningen. Vinet fick en lätt filtrering och en minimal dos svavel vid buteljering eftersom det har ett par gram jäsbart socker kvar. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller några dygn i öppen flaska.

La Salita 2017 - Vini Rabasco (Abruzzo)

Iole Rabasco och hennes familj odlar nio hektar på fyra olika platser i trakten ovanför staden Pescara i Abruzzo. Höjden över havet är cirka 450 meter, och jordarna består mest av kalkrik lera med fossila inslag. Klimatet präglas delvis av sydlig värme, men landskapet svalkas också av en konstant eftermiddagsvind mellan berg och hav som tar udden av värmetopparna och ger en långsammare druvmognad. Odlingarna är sedan länge ekologiskt certifierade.

La Salita är ett färgstarkt vitt, baserat på trebbiano d'abruzzo. Frukten kommer från marken ‘Vigna La Salita’, som omfattar drygt två hektar och vars jord består av kalkrik lera med marina fossil. Vinet jäste spontant med ett dygns skalkontakt i öppna ekståndare och mognade sedan i tank med ett par omdragningar enligt månens faser. Inga tillsatser har använts i något steg. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Lamoresca Rosato 2018 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Rosato är en blandning av frappato och nero d’avola i proportionerna 70/30, med en skvätt moscato för parfymens skull. Vinet jäste spontant i betongtank och mognade ett knappt år innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt för frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.

Couleurs Reunies 2018 - Mas Coutelou (Languedoc)

Mas Coutelou finner man i Puimisson, en liten by strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Egendomen drivs av Jean-François (Jeff) Coutelou, som numera blivit något av en kultpersonlighet i området. Domänen omfattar fjorton hektar vinmark med kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska druvsorter för området som syrah, carignan och grenache, mourvèdre och cinsault, muscat och grenache blanc, clairette musqué och macabeu.

Couleurs Reunies är ett rött vin som blandar de flesta av druvsorterna ovan, och 2018 är första årgången det gjordes. Vinet fick jäsa spontant i tankar av betong eller glasfiber och buteljerades helt utan tillsatser, med lite koldioxid kvar för livlighetens och hållbarhetens skull. Pang på den friska frukten, utan känsla av tyngd!

Le Boutis 2017 - Michel Guignier (Beaujolais)

Michel Guignier är fjärde generationens vinbonde och odlar gamay på drygt fyra hektar runt sin gård i Vauxrenard (byn är klassificerad som Beaujolais-Villages). Markerna ligger mestadels högre än vad som är vanligt i området, uppåt 500 meters höjd, och har fina jordar av vittrad rosa granit och sand. Michel har arbetat biodynamiskt ända sedan 2001.

Le Boutis är framställt på ett traditionellt, rentav historiskt vis med spontan jäsning av hela druvklasar i betongtank. Druvorna macererade med musten i tio dygn innan de pressades i en gammal korgpress. Vinet mognade sedan ett år i foudre och gamla fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Redigt tidlöst bonnavin, helt enkelt!

Vinetto 2018 - Calcarius (Apulien)

Calcarius är ett projekt i norra Apulien i regi av Valentina Passalacqua. Här, strax söder om byn Apricena, har hennes familj sedan länge drivit blandat jordbruk i ansenlig skala, med såväl vinodling som frukt och grönsaker. I slutet av 1990-talet beslöt sig Valentina för att konvertera hela verksamheten med 80 hektar till certifierat ekologisk odling och är sedan början av 2000-talet ledande i regionen att arbeta med biodynamiska metoder.

Idén bakom projektet handlar om tydlig ”terroir”. Byn Apricena står nämligen på gammal havsbotten och jordmånen är starkt präglad av kalksten från Kimmeridge-perioden - vinmarkerna är nästan vita i färgen av all kalk. Dessutom är de en del av den omgivande nationalparken Gargano. De här karakteristiska egenskaperna tog Valentina fasta på när projektet startade. Hon vill visa upp en annan och lättare sida av Apulien och dess lokala druvsorter. Skörden sker tidigt för att få en pigg syra.

Vinetto är ett lätt och läskande högsyrligt rött av druvsorterna aleatico och nero di troia, som vuxit i vita kalkstensjordar (Kimmeridge). Druvorna jäste spontant i öppna glasfibertankar utan temperaturkontroll, med tio dagars skalmaceration. Därefter fick vinet vila färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. Dricks lätt kylt vid cirka 15 grader, öppnad flaska håller sig bra något dygn.