Beställningssortiment

Vin & Natur Derain 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 71936
Pris 1350:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel i Mercurey där rankorna planterades omkring förra sekelskiftet. Sedan ett par år har Dominique lämnat över ansvaret för driften i Julien Altabers och Carole Schwabs varma händer, och framtiden ser ljus ut. För andra gången släpper vi ett trepack med några av gårdens pärlor. Alla tre vinerna kommer från den fruktrika och givande årgången 2018, och är samtliga ekologiskt och biodynamiskt certifierade. Läs mer om Derain här.


Bourgogne Blanc ‘La Combe’ 2018

En ren chardonnay från lieu-dit ‘La Combe’ som ligger i dalgången ned mot Puligny-Montrachet. Jordmånen där består av djup kalkfattig brun lera, och rankorna planterades 1988. Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan tio månader på den fina jästfällningen. Efter en månad drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre jästfällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur, samt en minimal dos svavel. Redan nu är La Combe en uttrycksfull vit bourgogne med fyllig frukt, pirrig energi och befriande känsla.

Mercurey Rouge ‘La Plante Chassey’ 2018

‘La Plante Chassey’ kommer från en gammal vinmark om knappt en hektar i Mercurey, som varit i familjen Derains ägo sedan flera generationer. Stockarna är planterade strax efter förra sekelskiftet, och alltså över 110 år gamla. Intressant nog är en femtedel av druvorna pinot gris, eller "beurot" som den kallas i Bourgogne - ett resultat av samplantering som var så vanligt förr i tiden. Resten är ‘pinot fin’, ett äldre urval av pinot noir. De hela druvklasarna fick en lätt fottrampning för att frigöra must, och sedan startade jäsningen spontant. Macerationen varade i knappt två veckor. Efter pressning fick vinet mogna under sju månader i äldre fat, och buteljerades utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. La Plante Chassey är det mest eleganta av Derains röda och bjuder i årgång 2018 på rik mogen frukt. Dricks med behag både ungt, halvvägs och mer utvecklat.

Saint-Aubin Rouge ‘Le Ban’ 2018

Saint Aubin ‘Le Ban’ är en ren pinot noir från lieu-dit Le Ban, ett sydvästvänt village-läge strax väster om byn Saint-Aubin. Jordmånen där består av vit lera och kalksten, och Derains parcell om en hektar är planterad 1989. Vinet är framställt med samma metoder som La Plante Chassey, men fick en något längre urlakningstid om sexton dygn. Efter pressning mognade vinet under tolv månader i äldre fat (alla fat hos Derain är minst fem år gamla) och drogs bara om en gång innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en minimal dos svavel (10-20 mg/l) i samband med blandningen av faten. Le Ban är ett mer kraftfullt, tätare och mer strukturerat vin som gärna får lagras i några år innan det serveras till en vällagad boeuf bourgignon.