Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 16 december 10:00 |
Artikelnummer | 72995 |
Pris | 1194:- |
Beställ från Systembolaget |
Årets sista släpp är en ny pigg trio från L’Octavin!
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det dags starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer. Idag odlar Alice 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en livlig négociantverksamhet med inköpt frukt.
Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux. Samtliga viner från Alice är såväl ekologiskt certifierade som framställda utan tillsatser. För några år sedan invigdes ett nytt rymligt och funktionellt vineri i västra utkanten av Arbois som ger goda möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer.
"Pétillant naturel", alltså ett mousserande vitt, och ett ovanligt möte mellan chenin blanc och vermentino. Den ekologiska frukten plockades av Alice och hennes team av skördare, dels i Loire och dels i Languedoc.
De hela druvklasarna pressades direkt varefter musten jäste spontant i tank. Buteljeringen gjordes medan det fortfarande fanns druvsocker kvar för vidare utjäsning i flaskan - utan klarning, filtrering eller tillsatser. Flaskorna degorgerades i januari 2024. Perfekt apéritif med drag av citrus, örter och mineralsälta!
Alkohol: 11 %
Orange av gewurztraminer och pinot gris - lika delar - från Alsace. Druvorna plockades av Alice och hennes team av skördare hos vännen Marc Humbrecht, som odlar ekologiskt i byn Pfaffenheim. Jäsningen skedde spontant med tio dygns skalmaceration i glasfibertank. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen innan buteljering, utan föregående klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts längs med vägen från ranka till flaska. Efter en kort luftning visar sig vinet lagom aromatiskt med ett lätt och angenämt grepp av tanniner.
Alkohol: 12,5 %
Merlot, syrah och carignan. Den ekologiska frukten plockades i Ardèche och Vaucluse av Alice och hennes team av skördare.
Hela druvklasar jäste spontant under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakning varade fyra veckor med lätt extraktion genom nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning vilade vinet sju månader i använda fat. Buteljeringen gjordes i juni 2024 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13 %