Beställningssortiment

Vin & Natur La Sénechalière 1

Format 3 flaskor
Säljstart 21 januari 10:00
Artikelnummer 72572
Pris 1119:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine de la Sénechalière omfattar tjugo hektar vinmark. Stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon – ibland kallad muscadet – samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordarna består av schist i regnbågens alla nyanser, och jordbruket är sedan länge ekologiskt certifierat.

Pesnot skördar relativt sent för att få en fylligare och mer mogen frukt än vad som är vanligt i området. Dessutom låter han sina viner fullfölja den malolaktiska omvandlingen för att ge lite mer rondör. Vinerna upplevs smått krämiga och mineraliska så att det pirrar på tungan. Törstsläckare som får vartenda skaldjur att frukta för sitt liv!


La Bohème 2023 (Vin de France)

La Bohème är framställt av melon (även känd som muscadet) från stockar med 20-50 års ålder. Efter långsam pressning jäste musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och ett knappt års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller utan problem flera dygn i öppen flaska.

La Folle Blanche 2023 (Vin de France)

La Folle Blanche är gjort av just druvsorten folle blanche från stockar med minst 60 års ålder. Efter långsam pressning jäste musten spontant i tank, med malolaktisk omvandling och ett knappt års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller utan problem flera dygn i öppen flaska.

Armorica Gabbro 2021 (Vin de France)

En av Marc Pesnots toppcuvéer med signatur av jordarten. Gabbro är en svart / mörkgrå magmatisk djupbergart som tittar fram i några av de bästa lägena i Muscadet-området. Armorica var romarnas namn på vad som numera kallas Bretagne och Pays Nantais. Druvsorten är melon från gamla stockar. De skördades vid full mognad och pressades långsamt. Jäsningen skedde spontant i gamla ekliggare (foudres) med malolaktisk omvandling och 24 månaders lagring på jästfällningen. Buteljerat utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats av svavel. Serveras kylt, gärna till skaldjur, och håller utan problem flera dygn i öppen flaska.