Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 6

Format 3 flaskor
Säljstart 12 december 10:00
Artikelnummer 73956
Pris 1221:-
launch Beställ från Systembolaget

Ny trio från L’Octavin!

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det dags starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar Alice 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en livlig négociantverksamhet med inköpt frukt.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux. Samtliga viner från Alice är såväl ekologiskt certifierade som framställda utan tillsatser. För några år sedan invigdes ett nytt rymligt och funktionellt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Mus'cat (2021/2022)

Orange av muscat från Roussillon. Druvsorterna är både muscat d’alexandrie och muscat blanc à petits grains från stockar med cirka femtio års ålder. Frukten kommer från vännen Vincent Lafage som odlar ekologiskt i Canet-en-Roussillon och Les Aspres. Jordarna där består av kalkrik lera och alluvial rullsten ("galets roulées").

De hela druvklasarna jäste spontant med femton dagars maceration i glasfibertank. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen innan det buteljerades utan klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts längs med vägen från ranka till flaska. Det här är ett vin med uttrycksfull aromatik åt det apelsinblommiga hållet och en läcker skalbitterhet som påminner om pomerans. Alkoholen landade på behagliga elva procent.

Alkohol: 11 %

La Cigogne 'vert' (2021)

Orange av gewurztraminer och pinot gris - lika delar - från Alsace. Druvorna plockades av Alice och hennes team av skördare hos vännen Marc Humbrecht, som odlar ekologiskt i byn Pfaffenheim. Jäsningen skedde spontant med tio dygns skalmaceration i glasfibertank. Efter pressning vilade vinet nio månader på jästfällningen innan buteljering, utan föregående klarning eller filtrering. Inga tillsatser har använts längs med vägen från ranka till flaska. Efter en kort luftning visar sig vinet lagom aromatiskt med ett lätt och angenämt grepp av tanniner.

Alkohol: 12,5 %

Ganache (2022)

Rött vin av grenache från södra Rhône. Frukten skördades av Alice och hennes team hos Claude Ughetto på Domaine l'Autentique i Ventoux. Området har en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar, och jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder.

De hela druvklasarna jäste spontant i tank under ett täcke av koldioxid ('macération carbonique'). Urlakningen varade i åtta veckor, med försiktig extraktion genom nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning vilade vinet sju månader i använda fat innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett piggt och saftigt sydfranskt rött utan den vanliga tyngden hos grenache. Så landade också procenten på tretton blankt!

Alkohol: 13 %