Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 2023 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 december 10:00
Artikelnummer 73973
Pris 1305:-
launch Beställ från Systembolaget

Vi närmar oss nyår, och vad kan tänkas behövas då? Gott bubbel, gott vitt, gott rött!

Istället för champagne satsar vi den här gången på en briljant crémant från Rietsch, i vårt tycke den godaste versionen Jean-Pierre gjort hittills.

Allt som har med havet att göra balanseras allra bäst av chablis från virtuoserna Alice & Olivier De Moor, serverad lika sval som namnet är hett.

När Vin Noé blandar bourgogne med beaujolais och döper mixen efter sin son, då vet vi att det är ren kärlek i flaskan!

 


Crémant d'Alsace R21 - Domaine Rietsch

När Jean-Pierre Rietsch gör sin tolkning av områdets mousserande vin handlar det vanligtvis om druvsorterna auxerrois, chardonnay och pinot gris, här i proportionerna 60/25/15. I den aktuella versionen kommer kommer frukten till basvinet från skörden 2021. Med sina kalkrika lerjordar lämpar sig byn Mittelbergheim bra för den bubblande stilen, och odlingsmetoderna är sedan länge ekologiska.

Det här förtjusande bubblet är framställt med en egen variant av 'méthode traditionelle'. Druvorna skördades vid full mognad och de hela klasarna pressades direkt. Musten fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Hösten 2022 buteljerades vinet med färsk druvmust från årets skörd och ekologisk jästkultur som enda tillsats. Flaskorna degorgerades i oktober 2023 utan dosage (Extra Brut).

Alkohol: 12 %

Chablis 'Le Vendangeur Masqué' 2022 - De Moor

Le Vendangeur Masqué ("den maskerade skördaren") är den etikett De Moor använder när de skördar andras frukt, eller egna marker som ännu inte är ekologiskt certifierade.

Här handlar det om chardonnay från yngre rankor i ett par nyligen övertagna parceller omkring byn Courgis, sammanlagt en hektar. Typiskt för Kimmeridgien består jordarna av kalksten och kalkrik märgel med marina fossiler. Jordbruket har bedrivits med ekologiska metoder i tio år och är idag under formell omställning till Ecocert, med vissa biodynamiska influenser.

Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, innan musten fick ett drygt dygns klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-liters och 500-liters fat. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes 7 januari 2021 utan klarning eller filtrering.

Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, innan musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-litersfat. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i oktober 2023 utan klarning eller filtrering.

Alkohol: 13 %

ISAAC Vin de France 2021 - Vin Noé

Vinet som Jonathan och Julie Purcell döpt efter parets son är gjort av lika delar pinot noir och gamay från Mercurey och Saint-Amour. Två lägen i Mercurey, det ena högre med en ovanlig blandning av kalksten och granit, det andra nere i dalen med lerjord. Ett läge i Saint-Amour på vittrad granit. Jordbruket är ekologiskt utan certifiering.

Efter handskörd fick de hela druvklasarna jäsa spontant i öppen tank med maceration om åtta dygn (pinot noir) samt arton dygn (gamay). Efter pressning drogs vinerna om till använda små fat och tank för att jäsa ut och vila ett år på jästfällningen. De båda druvsorterna blandades först vid omdragningen i slutet av lagringen. Buteljerat utan klarning eller filtrering.

Alkohol: 11,5 %