Beställningssortiment

Vin & Natur Octavin 5 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 59484
Pris 1161:-
launch Beställ från Systembolaget

Det har varit ett fantastiskt gensvar på våra lådor från Alice Bouvot. Här kommer den femte!

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det dags för Alice att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer.  Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en livlig négociantverksamhet med inköpt frukt.

Négociantvinerna har berikat utbudet med en lekfull och färgstark mångfald: muscat från Roussillon och sylvaner från Alsace, molette från Bugey, gamay från Savoie, carignan från Ardèche och grenache från Ventoux! Samtliga viner från Alice är antingen ekologiskt certifierade, eller under omställning. Häromåret invigdes ett nytt rymligt och funktionellt vineri i västra utkanten av Arbois som ger bättre möjligheter att hantera den rika floran av cuvéer. Framtiden ser ljus ut!


Clé à molette 2021

Molette från det lilla området Bugey, som ligger öster om Lyon och söder om Jura. Druvorna kommer från Domaine Trichon, en ekologisk gård i sydvästsluttningarna utmed det övre loppet av floden Rhône. Den här druvsorten odlas bara i små mängder lokalt och ger lätta friska viner med låg alkohol.

De hela druvklasarna pressades direkt i en pneumatisk press. Musten jäste spontant i glasfibertank och vilade sedan nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Ivre de vivre 2021

Roussanne och vermentino från södra Rhône. Frukten skördades av Alice och hennes team hos Claude Ughetto på Domaine l'Autentique i Ventoux. Området har en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar, och jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder.

Vinet jäste spontant i tank med direktpressad vermentino samt tio dygns maceration av hela klasar roussanne. Efter jäsning och pressning blandades vinet och vilade sedan nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Dricks gärna samma kväll som flaskan öppnats.

Ganache 2021

Rött vin av grenache från södra Rhône. Frukten skördades av Alice och hennes team hos Claude Ughetto på Domaine l'Autentique i Ventoux. Området har en mager jordmån av kalksten och alluviala avlagringar, och jordbruket är ekologiskt med biodynamiska metoder.

De hela druvklasarna jäste spontant i tank under ett täcke av koldioxid ('macération carbonique'). Urlakningen varade i åtta veckor, med försiktig extraktion genom nedtryckning av skalhatten ("pigéage"). Efter pressning vilade vinet sju månader i använda fat innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett piggt och saftigt sydfranskt rött utan den vanliga tyngden hos grenache. Så landade också alkoholen på tretton blankt!