Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 12 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 59506
Pris 1125:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår tolfte temalåda från området presenterar som vanligt tre flaskor seriöst saftig gamay från tre av våra favoritbönder i norra Beaujolais – den här gången familjen Dutraive, Guy Breton och Hervé Ravera. Alla druvor är odlade med ekologiska och/eller biodynamiska metoder, och vinerna visar upp de bästa sidorna av tre årgångar i följd.


Chénas 'En Papolet' 2021 - Famille Dutraive

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Hans viner har en fantastisk balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.

Förutom de egna markerna köper Dutraive sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med ekologiska metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under etiketten Famille Dutraive – ett rimligt namn eftersom såväl dottern Ophélie som sönerna Justin och Luca är engagerade i arbetet.

'En Papolet' är en lieu-dit på 220 meters höjd i Chénas, som odlas med biodynamiska metoder av Domaine Thillardon. Läget har grusiga jordar av vittrad rosa granit med sedimentära och alluviala inslag.

Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna sju månader i äldre bourgognefat och ståltank innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Vinet har en underbar frukt och dricks redan väldigt fint. Öppnad flaska håller utan problem ett dygn eller två.

Côte de Brouilly 2020 - Guy Breton

Gamay från sluttningarna av Mont Brouilly - en utslocknad vulkan krönt av skog, med fina lägen i alla väderstreck.

Druvklasarna handskördades i små kassetter och kyldes ned till sex grader över natten. Jäsningen startade spontant med hela klasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Skalkontakten varade i 25 dagar utan aktiv extraktion.

Efter en mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat - secondhand från DRC, ett till tio år gamla - för att jäsa ut och mogna åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Roue Libre 2019 - Le Grain de Sénevé

Hervé Ravera gör vin i byn Marchampt i Beaujolais - strax väster om Brouilly - där han haft sin gård i tolv år. Markerna ligger på högre höjder än vad som är vanligt för området. Egendomen är döpt till ’Le Grain de Sénevé’ (senapskornet) och består av två hektar i en brant sluttning. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sin mark med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar av betong och glasfiber, samt en hundraårig press. Gamay skördas försiktigt, sedan läggs de hela klasarna i cementtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och för över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter följer ett drygt halvårs lagring tills det är dags att buteljera utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Raveras stil är parfymerad och fint fruktig. 2019 var en lyckosam årgång i Beaujolais och gav viner med både fräschör och fin koncentration. Vinet är öppet och tillgängligt nu, men smakar minst lika bra med några år på nacken. Serveras svalt och bör helst avslutas samma dag som flaskan öppnats.