Beställningssortiment

Vin & Natur Nyårschampagne 2022 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 19 december 10:00
Artikelnummer 59571
Pris 2196:-

Här tänkte vi helt enkelt samla tre av de vassaste champagnerna vi har just nu. Dessutom tre som ligger i områdets absoluta framkant när det gäller metoder.

Nature de Craie är framställd helt utan tillsatt svavel på skickligast tänkbara sätt, medan Thibault Legrand till sin Éocène använt sig av ojäst druvmust inför andra jäsningen i flaska. Det här sättet att tillföra socker innebär ingen höjning av alkoholen, och vinet förmedlar en sällsam lätthet. Slutligen Amaury Beaufort, vars sätt att odla och göra vin kunde stå modell för varje samvetsgrann bonde i Champagne. Exempelvis använder Amaury sin egen jästkultur till andra jäsningen i flaska.

Det fina i kråksången är att all denna omsorg om de små detaljerna översätts i storartade upplevelser!


Nature de Craie R20 - Laherte Frères

Chardonnay från egna marker i Voipreux och Vertus (Côte des Blancs). Båda är sydöstlägen vid foten av sluttningen och har lätta jordar med fin lera och silt på berggrund av porös krita. Rankorna planterades 1960, 1965 och 1987.

Nature de Craie var Lahertes första champagne att vinifieras och buteljeras helt utan tillsats av svavel - detta är tredje årgången.

All frukt kommer från skörden 2020. Efter sedvanlig pressning av hela klasar jäste musten spontant och vilade sedan sju månader på jästfällningen i äldre barriques (3-10 år gamla) med regelbunden omrörning ('batonnage') och full malolaktisk omvandling. Inför andra jäsningen i flaska ('tirage') tillsattes ekologisk jäst och ekologiskt rörsocker.
Flaskorna vilade femton månader 'sur lattes' innan de degorgerades för hand i maj 2022 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 3720 flaskor.

Éocène R17 - Champagne Legrand-Latour

Meunier (75%) och chardonnay (25%) från Verneuil (Vallée de la Marne). Jordarna här består av sand, silt och grön lera som är påfallande rik på stora och små marina fossiler.

Frukten kommer från skörden 2017. De hela druvklasarna fick en enda minimal tillsats av svavel och pressades sedan direkt. Vinet jäste spontant i rostfria ståltankar med elva månader på jästfällningen. Intressant nog användes ojäst druvmust från nästa års skörd till andra jäsningen i flaska - vilket betydde noll höjning av champagnens alkoholhalt.
Flaskorna vilade trettio månader 'sur lattes' innan degorgering i april 2021 utan dosage (Brut Nature). Produktion: 2824 flaskor.

Le Jardinot R18 - Amaury Beaufort

Pinot noir och chardonnay, från 50-åriga stockar i Le Jardinot, en parcell om 0,88 hektar i Polisy (Côte des Bar). Den här marken, som tidigare varit del av Domaine André Beaufort och skötts ekologiskt sedan 1970-talet, uppvisar två olika jordtyper där pinot noir är planterad på Kimmeridgien och chardonnay på Portlandien.

Efter pressning av hela klasar jäste vinet spontant i använda medelstora fat innan det drogs om till ekliggare ('foudre') för ett års vila på jästfällningen. Buteljerat med egen jästkultur från marken, samt koncentrerad druvmust (MCR) för andra jäsningen i flaska. Flaskorna degorgerades 21-10-14 utan dosage (Brut Nature).