Beställningssortiment

Langhe Nebbiolo 2021 – Olek Bondonio – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 11 januari 10:00
Artikelnummer 59255
Pris 373:-
launch Beställ från Systembolaget

Olek Bondonio, med ett förflutet i snowboardsvängen, är en jordnära och social kille som gillar att berätta om vad han gör. Efter påhugg i Frankrike, Australien och Nya Zeeland tog han 2004 över skötseln av familjens ypperliga vinmark. Idag odlar han fem och en halv hektar allt som allt. Ovanligt nog för området är metoderna fullt ut ekologiska (utan formell certifiering) med ett minimum av ingrepp i källaren. Vinerna har ett elegant och flödigt uttryck med fin tidig drickbarhet.

Oleks familj har sedan början av 1800-talet haft en liten egendom i Barbaresco. Själv är Olek född och uppvuxen i Torino, huvudstaden i Piemonte, men tillbringade sin ungdoms somrar i Barbaresco och berättar att han älskade dofterna och ljuden från traktorerna. Oleks farfar och och far arbetade inte själva på egendomen, utan hade en contadino (arrendebonde) som skötte odlingarna och sålde druvorna till Produttori del Barbaresco – byns numera världsberömda kooperativ. När farfadern dog ärvde pappan den tredjedel av egendomen som numera Olek har hand om och vinifierar själv. Det var 2004 som han tog över marken av familjen, och 2005 var den första årgången under egen etikett. Innan dess hade han prövat vinmakning på hobbybasis i garaget sedan 1996.

Idag består egendomen av två hektar i Roncagliette, söder om byn Barbaresco, granne med Gajas Sorì Tildin. Dessutom har Olek två hektar på långtidskontrakt i Starderi (Neive) samt en och en halv hektar i Località Altavilla (Alba) planterade med barbera och dolcetto.


Langhe Nebbiolo 2021

Olek Bondonios Langhe Nebbiolo är ett vin från unga rankor i cru Starderi - ett högt och sandigt läge i kommunen Neive som är en av de tre inom Barbaresco-zonen. Ända sedan starten har Olek arbetat med ekologiska metoder i sina marker, numera utan certifiering. Olek håller själv den aktuella växtsäsongen som ovanligt lyckosam.

Efter avstjälkning och lätt krossning av druvorna påbörjades jäsningen med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och följdes av trettio dygns maceration i rostfri ståltank innan druvorna pressades. Vinet fick mogna ett knappt år i fyra 20-hektoliters ekliggare av slavonsk ek (tillverkade 2017-2020) innan det buteljerades i oktober 2022 utan klarning eller filtrering, med en låg dos svavel. För en del av oss kanske detta blir första smakprovet på nebbiolo från årgång 2021?