Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 2022 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 19 december 10:00
Artikelnummer 59500
Pris 1563:-

Årets version av nyårslådan bjuder på tre vinkickar som tar dig vidare mot 2023!

Vi inleder kvällen med den senaste cuvéen (nyligen slutsåld) från Aurélien Laherte. Nästa servering kan tänkas handla om havet – här häller vi upp 2019 års snyggaste chablis från Athénaïs de Béru. Slutligen ställer vi fram en mondeuse från rankor i Savoie som planterades redan 1978 av mytomspunne veteranen Michel Grisard. ’C’est la Syrah de la Montagne’


Blanc de Noirs Brut Nature - Laherte Frères

Splitter ny cuvée från Laherte i det skimrande gränslandet mellan guld och blekrosa!

Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort stora insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.

Blanc de Noirs Brut Nature är framställd av lika delar pinot noir och meunier från Le Breuil (Vallée de la Marne) samt från byarna Chavot och Moussy i Coteaux Sud d'Épernay. Basvinerna jäste spontant i äldre bourgognefat eller mellanstora foudres, gick igenom malolaktisk omvandling och vilade sex månader på jästfällningen med regelbunden omrörning. Den aktuella versionen är baserad på årgång 2020 med hälften reservvin från 2019, och degorgerad i april 2022 utan dosage (Brut Nature).

Chablis 'Montserre' 2019 - Château de Béru

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i lieu-dit Montserre. Det här är det högsta läget på Béru-kullen, med en utpräglat mager jordmån av kalksten och lera med marina fossiler (Kimmeridgien). Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i använda fat med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Årgången har en koncentrerad profil med rik citrusfrukt som balanseras av skärpt syra, kalkfet textur och mineralisk havssälta.

Prieuré Saint-Christophe Rouge 2019 - Prieuré Saint-Christophe

Familjeproducenten Giachino odlar nio hektar strax nedanför Mont Granier. Sedan 2015 har man också tagit över de dryga sex hektar som tidigare tillhörde den mytomspunne veteranen Michel Grisard och hans Prieuré Saint-Christophe. Markerna ligger i byarna Cruet, Fréterive och Arbin, på södra flanken av naturparken Massif des Bauges.

Prieuré Saint-Christophe Rouge är en ren mondeuse från 3,8 hektar planterade 1978. Markerna ligger i byarna Arbin och Fréterive, i branta söderlägen utmed La Combe de Savoie. Jordmånen där består av alluvium och silt från istidsmorän med lera och kalksten. Jordbruket är ända sedan 1980-talet ekologiskt med biodynamiska metoder.

Vinet jäste spontant i tank med delvis hela klasar och lång maceration - minst fem veckor. Efter pressning mognade vinet ett halvår i tank och tolv månader i äldre barriques. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2. Det här påtagligt eleganta röda vinet får gärna vända i en karaff och håller flera dygn i öppen flaska. Äldre årgångar har visat sig utvecklas väldigt fint med 10-20 års lagring.