Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 8 januari 10:00 |
Artikelnummer | 73324 |
Pris | 1269:- |
Beställ från Systembolaget |
2007, vid bara tjugotvå års ålder, startade Étienne Thiebaud upp sin egen lilla domän. Året innan hade han avslutat sin vinmakarutbildning i Beaune, och vid sidan om hade han jobbat extra hos Domaine de la Tournelle i Arbois.
Étienne håller hus i Cramans, en liten by i den nordligaste ändan av Jura utmed floden Loue. Vinmarkerna omfattar fem hektar i närområdet (byarna Mouchard, Arbois och Liesle) med mestadels Kimmeridge-jordar bestående av kalksten och fossilrik kalklera – en typ av terroir som inte är särskilt vanlig i Jura.
I markerna arbetar Étienne med en långtgående ekologi och i källaren med minimal påverkan. Vinerna får utvecklas utan stress i gamla fat, mestadels större liggare. Få områden och få vinmakare kan erbjuda så karaktärsfulla och mineraliska viner fyllda med lust som Jura och Cavarodes!
Chardonnay från lieu-dit 'Les Lumachelles' i byn Mouchard. Druvorna kommer från flera små parceller som totalt omfattar två hektar. Stockarnas snittålder är drygt 25 år - en del av dem planterades 2009. Jordarna är av ovanligt nog av typen Kimmeridgien, alltså kalklera med marina fossiler. Etiennes jordbruk drivs sedan länge med biodynamiska metoder under Ecocert.
Efter varsam handskörd pressades hela druvklasarna direkt. Musten fick klarna ett dygn genom naturlig sedimentering ("débourbage"). Jäsningen startade sedan spontant i rostfri ståltank. Efter några veckor flyttades vinet till äldre ekliggare ("foudre") för tjugo månaders vila på jästfällningen, med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Slutligen en omdragning innan vinet buteljerades hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Årgång 2021 var ovanligt sval i området, och lite regnigare än genomsnittet numera. Jäsningarna blev okomplicerade och gav rena och syradrivna viner med ett mineraliskt uttryck.
Alkohol: 13 %
Rött vin av mondeuse och poulsard i proportionerna 80/20. Frukten kommer från unga planteringar i byn Liesle, på andra sidan gränsen till departementet Doubs, där också Arnaud Greiner har sina vinmarker. Jordbruket är ekologiskt certifierat med biodynamiska metoder.
Efter försiktig handskörd avstjälkades druvorna manuellt över en perforerad skärm ("au crible"). Jäsningen skedde spontant i glasfibertank med två veckors maceration under naturligt bildad koldioxid ("sémi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet tio månader i äldre ekliggare ("foudre"). Buteljerat hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Trousseau från lieu-dit 'Les Lumachelles' i byn Mouchard. Druvorna kommer från en parcell som planterades 2009. Jordarna är av ovanligt nog av typen Kimmeridgien, alltså kalklera med marina fossiler. Etiennes jordbruk drivs sedan länge med biodynamiska metoder under Ecocert.
Efter försiktig handskörd avstjälkades druvorna manuellt över en perforerad skärm ("au crible"). Jäsningen skedde spontant i glasfibertank med två veckors maceration under naturligt bildad koldioxid ("sémi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet tio månader i äldre ekliggare ("foudre"). Buteljerat hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.