Beställningssortiment

Vin & Natur Bubbel 7 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 59489
Pris 918:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan handlar helt om naturliga bubbel. Alla tre är framställda med en variant av traditionell metod där det utjästa vinet blandades med ojäst druvmust – istället för socker – för att kicka igång en andra jäsning i flaska. Alla tre är också fria från tillsatta sulfiter.

Jean-Pierre Rietsch har använt sig av druvsorterna auxerrois, chardonnay och pinot gris från gamla stockar, och buteljerna är degorgerade utan dosage. Cinque Campi gör den lokala gröna druvsorten spergola till en torr vit lambrusco med lätt struktur från skalen, medan Ezio Cerrutis moscato ’frizzante’  – ovanligt nog för området Asti – är helt utjäst.

 


Crémant d'Alsace - Domaine Rietsch (Alsace)

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för det mesta av arbetsinsatserna.

Crémant d'Alsace blandar auxerrois, chardonnay och pinot gris från skördarna 2020 och 2019. Jordarna i Mittelbergheim är främst kalkrik lera, och odlingsmetoderna sedan länge ekologiska. Vinet är framställt med en variant av méthode traditionelle där frukten från 2019 och 2020 fick jäsa spontant med ett respektive två års lagring i tank. Sedan buteljerades vinet med färsk druvmust från 2021 års skörd. I början av november 2022 degorgerades flaskorna utan någon tillsats av socker (Extra Brut).

Ri-Fol - Ezio Cerruti (Piemonte)

Ezio Cerruti odlar sju hektar runt sin gård i kommunen Castiglione Tinella, ungefär halvvägs mellan Asti och Langhe. I stort sett arbetar Ezio med en druvsort: moscato. Hans stockar växer i branta backar på cirka 400 meters höjd och är emellanåt uppåt sextio år gamla. Ovanligt nog för området arbetar han med ekologiska metoder, och de höga gräsen och vildblomstren mellan raderna står i stark kontrast till andra vingårdar i närheten.

Ri-Fol är ett 'frizzante' bubbel baserat på moscato bianco. Basvinet (även känt som Fol) har jäst spontant i cementtank. Vid buteljeringen tillsattes fryst druvmust innan andra jäsningen i flaskan. Vinet är - typiskt för moscato - aromatiskt åt apelsinhållet med pigg fräschör och inslag av tropisk frukt. Serveras vid 8-10 grader och avslutas gärna samma dag som det öppnats.

Particella 128 - Cinque Campi (Emilia)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och förr var det ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Particella 128 är ett torrt mousserande vin av den lokala druvsorten spergola, från stockar planterade 1945. Basvinet jäste spontant med tre dagars maceration och sex månader på jästfällningen i ståltank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med tillsats av ojäst druvmust. Flaskorna vilade sedan tolv månader 'sur lattes' innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser. På klingande italienska: "Vino Spumante Metodo Classico non dosato".