Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 16 december 10:00
Artikelnummer 83867
Pris 1059:-
launch Beställ från Systembolaget

Det här är vår skiss till det mysiga lilla nyårsfirandet. Skimrande elegant blanc de blancs till förrätten, och kanske blir det en skvätt kvar till tolvslaget? Lite fylligare chardonnay till fina fisken och ett stiligt rött från Sicilien till huvudrätten.


Blanc de Blancs Brut Nature R18 - Laherte Frères (Champagne)

Aurélien Laherte tog över ansvaret för familjens domän 2007. Sedan dess har han gjort imponerande insatser för att utveckla jordbruket i biodynamisk riktning och ge fullt uttryck för sin speciella terroir i Coteaux Sud d'Épernay. Vinrankornas hälsa kommer i första hand - att plöja och syresätta marken vår och höst är en självklarhet. Med elva hektar vinmark, mestadels egen frukt, och en ansenlig källare full av inkörda fat är Laherte Frères i full kontroll över kvaliteten och får allt större hyllningar internationellt för sina viner.

Blanc de Blancs Brut Nature är framställd av ren chardonnay från Chavot och Épernay. Basvinerna jäste spontant i äldre bourgognefat eller foudres, och vilade sex månader på jästfällningen med regelbunden omrörning. Ungefär en femtedel av vinet gick igenom malolaktisk omvandling. Den aktuella versionen är baserad på årgång 2018 med hälften reservvin från åren innan, och degorgerad i juli 2020 utan dosage. En torr och frisk champagne med snygg balans och härligt mineraldjup - perfekt som apéritif!

'La Châtelaine' Vézelay 2018 - La Cadette (Bourgogne)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Jean och Catherine Montanet startade det lokala kooperativet 1987, omplanterade sina vingårdar och ställde om till ekologiskt jordbruk innan de slutligen gjorde sig fria och skapade sin egen domän 2004. Inom familjen Montanet förfogar man i dag över ytterligare två domäner, Montanet-Thoden och La Sœur Cadette. Idag är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom de tre egendomarna.

La Châtelaine 2018 är ett vitt vin framställt av chardonnay från familjen Montanets egna marker i Vézelay. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och legat sju månader på jästfällningen, innan det buteljerades med en låg dos svavel. Ett rent och fruktigt vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan något år. Vinet håller bra i upp till en vecka efter öppning.

Lamoresca Rosso 2018 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.

Lamoresca Rosso är en blandning av frappato, nero d’avola och grenache i proportionerna 50/30/20 från de äldre stockarna samt ett urval av de bästa druvorna. Musten jäste spontant i öppna plastkar med en månads maceration, och mognade sedan ett år i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem några dygn i öppen flaska.