Beställningssortiment

Vin & Natur Jura 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 80608
Pris 1197:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan bjuder på tre viner från vårt favoritområde Jura. Alldeles i linje med fördelningen av planteringar i området vankas det två fylligare vita och ett lättare rött. Alla tre vinerna är odlade med ekologiska metoder och dessutom framställda helt utan tillsatser.


Savagnin-Chardonnay 'Mémé Marie' 2018 - Domaine François Rousset-Martin

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften av i Château-Chalon - Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune - det historiska gula vinet som ligger under en slöja av jäst, så kallat ”flor”. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde endast lite vin till familjen. Idag arbetar François med drygt 4,5 hektar. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att med tiden göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

Mémé Marie är en cuvée av chardonnay och savagnin i proportionerna 85/15. Marken ligger i byn Lavigny och består av 0,7 hektar 40-åriga rankor som växer i en jordmån av grå och vit märgel. Vinet jäste av egen kraft i rostfri ståltank - chardonnay med upptoppning ("ouillé") och savagnin med tre månader under en slöja av flor ("sous voile"). Därefter blandades komponenterna för vidare lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Terroir de Bry 2016 - Domaine Claude Buchot

Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.

Buchot har länge setts som en av de ekologiska pionjärerna, men har på senare år också intresserat sig för att göra vin helt utan tillsatser. Hans vinmarker omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna "sous voile" - det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinerna utvecklas under en slöja av jäst (flor). Men han gör även viner i stilen "ouillé" (alltså upptoppade fat, utan påverkan av syre), röda viner av poulsard och pinot noir, samt Vin de Paille och Macvin.

Terroir du Bry 2016 är ett långlagrat vitt av chardonnay som växer i norra utkanten av byn Maynal. Jordmånen är den typiska för Jura, med lera, kalk och grå märgel. Vinet jäste av egen kraft i äldre fat och lagrades i tre år under ett täcke av flor ("sous voile") Buteljeringen gjordes utan tillsatser, med en lätt filtrering.

Zerlina 2018 - Domaine de l'Octavin

För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Idag odlar hon 3,6 hektar och har dessutom dragit igång en liten négociantverksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva de senaste årens ofta magra skördar. Hennes egna marker ligger i Arbois’ bästa vingårdslägen som En Curon, La Mailloche, Les Nouvelles och Les Corvées. Här odlar hon alla områdets fem framstående druvsorter: chardonnay, savagnin, poulsard, trousseau och pinot noir.

Zerlina 2018 är en blandning av pinot noir och trousseau från lieu-dit 'En Curon' - en berömd västersluttning strax norr om staden Arbois. De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank, med flera månaders urlakning helt utan aktiv extraktion (så kallad "infusion"). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.