Beställningssortiment

Vin & Natur Meckert 3

Format 3 flaskor
Säljstart 10 januari 10:00
Artikelnummer 73262
Pris 1137:-
launch Beställ från Systembolaget

Med rötter i Alsace och Bourgogne växte Yannick Meckert upp med ett ben i vardera området. Efter studier i Beaune och Montpellier (vinodling/vinifiering) arbetade han ett kort tag med familjens domän i Heiligenstein, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Claus Preisinger och Charles Dufour. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.

Meckert arbetar idag med tre och en halv hektar i byarna Obernai och Heiligensten – marker som är planterade med riesling, sylvaner och gewurztraminer, auxerrois, pinot gris och pinot noir. Jordarna består mest av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Även om Yannick helst arbetar med sina egna vinrankor gör de höga markpriserna i Alsace att det känns vettigt att komplettera med fina druvor från en väninna i närheten som även hon odlar biodynamiskt.

En källa till inspiration är Jules Chauvet – den mytomspunne forskaren som la grunden till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får macerera utan ingrepp i ungefär en vecka och fottrampas sedan två gånger om dagen. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna ett år eller mer, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.

Yannick framstår som en vinmänniska med solklar talang, och även om 2022 bara är hans tredje årgång under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad och full av löften inför framtiden!

Yannick om 2022:

”And another difficult year, due to climate change it was very scorching…. Considerable lack of water and very high temperatures which leads to difficulties with fermentation in the cellar due to the lack of vitality, it is very reminiscent of 2018 with some rises of volatile. The wines are very solar and loaded with tannins, the Pinot Noir is more like a Syrah from the South-East than an Alsace.”


Spicy 2022 (Vin de France)

Vitt vin av auxerrois, pinot noir och pinot gris (lika delar) samt en skvätt muscat. Marken arrenderas av Meckert och ligger i Obernai på jordar av lera och blå skiffer. Odlingsmetoderna är biodynamiska utan certifiering och kan kort sagt beskrivas som permakultur.

Handskörd från rankor som drabbats av hagel. De hela druvklasarna pressades direkt. Spontan jäsning och elva månaders vila på jästfällningen i sluten tank. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Meckert: "Vin de bistrot". Alkohol: 12,5 %

Deux Couleurs Orange 2022 (Vin de France)

Skalmacererat vin av lika delar traminer och gewurztraminer samt en tiondel pinot gris. Frukten kommer från Meckerts arrenderade mark i Obernai där jordmånen består av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Odlingsmetoder är biodynamiska utan certifiering och kan kort sagt beskrivas som permakultur.

De tre druvsorterna vinfierades var för sig. Sju-åtta dygns maceration av hela klasar, därefter nedtryckning av skalhatten ('pigéage') två gånger dagligen i två veckor - alltså totalt 23 dygn. Efter pressning vilade vinet elva månader i ekliggare ('foudre'), pinot gris i äldre barriques. Slutligen blandades de tre delarna innan buteljering utan klarning eller filtrering.

Meckert: ett vin med sälta, salivdrivande, fängslande, allt vad vi gillar! Alkohol: 12,5 %

Grrrr!!! 2022 (Vin de France)

Rött vin av pinot noir från Meckerts mark i Obernai samt inköpt frukt från Reichsfeld. Två olika lägen, det ena med alluviala sediment och det andra vulkanisk sandsten. Lägena skördades varsamt för hand och vinifierades separat.

De hela oskadade druvklasarna jäste av egen kraft med sju dygns inledande passiv maceration ("semi-carbonique"), därefter nio dygn med nedtryckning av skalhatten ('pigéage') två gånger dagligen - alltså totalt sexton dygn. Efter pressning mognade vinet elva månader på jästfällningen i äldre fat. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Meckert: ett bistrovin. Ett slags "Brutal" där jag blandade 50 % pinot noir från alluviala jordar (med liten touch av brett!) med 50 % pinot noir från vulkanisk sandstein (med en liten volatilsyra!). Typiskt för årgången är vinet koncentrerat av värmen. Alkohol: 12,4 %