Beställningssortiment

Vin & Natur Château de Béru 3

Format 3 flaskor
Säljstart 15 januari 10:00
Artikelnummer 73908
Pris 1575:-
launch Beställ från Systembolaget

I östra delen av distriktet Chablis finner vi den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika borggård som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Domänens marker ligger alla relativt högt på och runtomkring Béru-kullen. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras muromgärdade monopolvingård Clos Béru står för fem. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – närmar sig 400 meters höjd, och varje hektar är planterad med ungefär 6500 vinrankor. 

Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat av skiftande storlek, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar två vintrar på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med minimala doser svavel eller helt utan när det ser ut att fungera. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet och fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!


Chablis 'Terroirs de Béru' 2021

Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i samtliga familjens lägen omkring byn Béru, inklusive monopolet Clos Béru. Jordbruket är ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter).

Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i ekliggare (2/3) och tank (1/3), med malolaktisk omvandling och sexton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel. Årgång 2021 har en sval profil med slank citrusfrukt balanserad av markant frisk syra, kalkig textur och mineralisk havssälta. Strålande chablis, kort sagt.

Alkohol: 12 %

Chablis 'Montserre' 2020

Chardonnay från lieu-dit Montserre, gränslande kommunerna Béru, Chichée och Fleys. Byn Béru tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så även de bästa lägena är Chablis AOP. Stockarna planterades i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (3 ha). Det här är domänens - och hela appellationens - högsta läge, på toppen av en stor kulle på 400 meters höjd. Jordmånen är vit kalksten och fossilrik lera (Kimmeridgien) i skiktade skivformationer som ger effektiv dränering av regnvatten. Jordbruket är ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter).

Druvorna skördades för hand i kassetter om 10 kg. De hela klasarna pressades direkt i en mjuk pneumatisk press. Efter ett dygns sedimentering i tank jäste musten i använda medelstora fat, med malolaktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser - "Sans Soufre Ajouté".

Alkohol: 13,5 %.

Chablis 'Côte aux Prêtres' 2020

Chardonnay från lieu-dit Côte aux Prêtres i kommunen Béru. Byn tackade nej till att vara med i klassificeringen 1938, så även de bästa lägena är Chablis AOP. Stockarna planterades i slutet av 1980-talet med massalt och klonalt urval (1,9 ha). Det här är ett högt - minst 300 m.ö.h - och vindsvept västerläge på den stora höjdsträckningen sydost om Béru. Namnet kommer från en gammal pilgrimsled som passerade i närheten och ledde till klostret i Vézelay. Den magra jordmånen består av vittrad kalksten som är rik på mineraler och marina fossiler (Kimmeridgien). Jordbruket är ekologiskt (Ecocert) och biodynamiskt (Demeter).

Druvorna skördades för hand i kassetter om 10 kg. De hela klasarna pressades direkt i en mjuk pneumatisk press. Efter ett dygns sedimentering i tank jäste musten i använda medelstora fat, med malolaktisk omvandling och arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser - "Sans Soufre Ajouté".

Alkohol: 13,5 %.