Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 1 februari 10:00 |
Artikelnummer | 59915 |
Pris | 1035:- |
Beställ från Systembolaget |
Yannick Meckerts föräldrar är från Alsace och Bourgogne, så han växte upp med ett ben i vardera området. Efter studier i viti/vini i Beaune och Montpellier arbetade han ett kort tag med familjens domän, men bruket av kemikalier och tillsatser fick honom snart att inse att det var fel plats för honom. Istället jobbade han vidare för folk som Philippe Pacalet, Claus Preisinger och Charles Dufour, med flera. Trots sin ringa ålder är Yannick en vida berest ung man med mängder av erfarenhet och ett omfattande nätverk.
Meckert arbetar med 3,5 hektar i Obernai och Heiligensten – marker som är planterade med riesling, sylvaner och gewurztraminer, auxerrois, pinot gris och pinot noir. Jordarna består mest av vulkanisk sandsten och blå skiffer. Även om Yannick helst arbetar med egna vinrankor gör markpriserna det rimligt att komplettera med fina druvor från en väninna i närheten som odlar biodynamiskt.
En källa till inspiration är Jules Chauvet – den mytomspunne forskaren som lade grunderna till naturlig vinmakning i modern tid. I sin källare i byn Rosheim vinifierar Yannick med hela klasar och använder i stort sett samma metod för både pinot noir, gewurztraminer och pinot gris. De hela druvklasarna får macerera utan ingrepp i ungefär en vecka och fottrampas sedan två gånger om dagen. De vita vinerna görs med direkt pressning för att uttrycka sin särskilda terroir. Vinerna får mogna ett år eller mer, utan några tillsatser längs med vägen till flaska.
Yannick framstår som en vinmänniska med solklar talang, och även om 2021 bara är hans andra årgång under egen etikett berättar vinerna tydligt nog om sin kvalitet. Det är nu inte helt konstigt med tanke på all den erfarenhet han hunnit samla på sig, och liksom sina mentorer och förebilder arbetar han med ett känsligt sinne för detaljerna. Yannicks stil är energisk och mångfasetterad och full av löften inför framtiden!
"Pétillant naturel" (méthode ancestrale). Vitt bubbel degorgerat i augusti 2022. Inga tillsatser.
"It's my grapes, 1/3 Auxerrois, 1/3 Pinot noir 1/3 Pinot gris with probably 2 hl of Muscat that I never mentioned since it's a very small plot, the Muscat was macerated in on open vat with just a plastic lid to cover the top, also I let it go a bit funky, volatile and acetate in order to give the pet nat a hint of tension and flavours."
Karaktärsfullt skalmacererat ("orange") av lika delar traminer och gewurztraminer. Buteljerat utan klarning eller filtrering, och fritt från tillsatser.
50% traminer 2021: tio dygn med hela klasar, sedan 'pigéage' en gång om dagen i två veckor, alltså totalt 24 dygn. Elva månaders lagring i amfora av sandsten.
25% gewurztraminer 2020: sju dygn med hela klasar, sedan 'pigéage' två gånger dagligen i sju dagar, alltså totalt 16 dygn. Elva månaders lagring i använda fat.
25% gewurztraminer 2021: nio dygn med hela klasar, sedan 'pigéage' en gång om dagen i nio dagar, alltså totalt 18 dygn. Elva månaders lagring i ekliggare (foudre).
Pinot noir från 45-åriga stockar (0,4 ha) i lieu-dit Solenberg, Reichsfeld. Vinmarkerna i den här byn ligger högre än vanligt i Alsace, på 300-400 meters höjd, och har en jordmån av vulkanisk röd sandsten.
Skördat 11 september 2020. Hela druvklasar jäste spontant i öppen tank, med sex dygns maceration utan aktiva insatser och därefter elva dygn med fottrampning två gånger dagligen. Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen i äldre bourgognefat (tillverkade 2013-2014). Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Det här är en strukturerad pinot med finess och rejäl potential för lagring. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.