Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 30 januari 10:00 |
Artikelnummer | 59914 |
Pris | 1362:- |
Beställ från Systembolaget |
Sedan sju år tillbaka producerar Anders Frederik Steen vin i Frankrike. I Köpenhamn var Anders med och startade Relæ och Manfreds, och med tiden blev han ansvarig för deras vinprogram och import. 2013 lämnade han restaurang- och vinimportscenen och började göra vin med sin favoritvinproducent – Jean-Marc Brignot. De gjorde två årgångar i samarbete, men sedan 2015 driver Anders tillsammans med hustrun Anne Bruun Blauert sin egen domän i Valvignères, Ardèche.
Druvorna kommer dels från egna marker en bit utanför byn och dels från vännerna på Le Mazel, allt odlat med ekologiska metoder. Dessutom gör paret flera viner i Alsace, i källaren hos Domaine Bannwarth. Anders och Anne låter kreativiteten spela fritt och arbetar gärna med en kombination av direktpressning och maceration, antingen avstjälkat eller inte. De olika druvsorterna blandas redan innan jäsning, sedan får musten jäsa spontant i glasfibertankar och lagras vidare på jästfällningen i gamla fat. Vinerna varken klarnas eller filtreras och buteljeras helt utan tillsatser.
Paret gör aldrig samma vin två gånger, och så här långt har deras förhållningssätt hunnit skapa en mångfald av uttryck!
Pétillant Naturel (méthode ancestrale). Chardonnay, viognier och grenache noir
"A blend of Chardonnay, Viognier and the very first juice from a direct press of Grenache Noir, all co-fermented- first in a fiber cuve, and very fast after the wine was bottled, left to finish the fermentation for a year. We wanted to keep this white sparkling wine on the yeast in bottle for a year, to be able to bring the bitter notes more in place and at the same time have smaller and more delicate bobbles. It means that this pétillant natural has a character more like a BdB sparkling wine, and a less pronounced fruit and sweetness compared to what pét.nat normally represents. We made dégorgement in the end of September 2022."
Spontan jäsning med 6-8 timmars maceration. Efter pressning jäste vinet ut och vilade i ett gammalt medelstort fat (500 liters demi-muid). Buteljerat hösten 2022 utan klarning eller filtrering.
"This is absolutely the last grapes from the harvest of 2021. Carignan from Jocelyne and Gerald Oustric. Grapes, they generously offered us to compensate for our lost harvest in our vines at Valgrand.
We wanted to make a rose, but a rose a little bit of edge. We wanted to macerate and make a kind of rosé de saignée, but because of the hailstorm the grapes were not the most beautiful we’ve seen. Therefor we crunched the grapes, left them to macerate for 6-8 hours in the pressoir, just to do a fast pressing of the juice overnight. It gave us a very interesting rosé juice, with a (for us) new unseen aromatic profile and an unusual long salty finish. Since harvest the wine have been ageing in demi-muid."
Direktpressad chardonnay och sauvignon med maceration av carignan. Spontan jäsning i tank med sex veckors urlakning av druvorna i musten. Tre års lagring i äldre medelstora fat (500-liters demi-muids). Ingen klarning eller filtrering
"This blend of Chardonnay and Sauvignon Blanc was meant to be a white wine, but in search of balance and freshness, we added some juice from Carignan and later also destemmed grapes of Carignan. This slowly turned our white wine into a red. 2019 was one of the greatest, but also warmest, vintages since a long time here in Valvignères. We started to harvest very early compared to other years and even though the grapes fast reached a high level of sugar and therefor also strong in alcohol we didn’t find the grapes ripped in the way we liked them to be. The balance simply wasn’t there. By adding Carignan and letting the grapes macerate for 6 weeks in the white juice, helped us find the balance we were looking for. It left us with a red wine with very dominant tannins. We kept the wine in barrels for about 3 years. The time in demi-muid has helped to soften up the tannins as well as the rich structure of the wine. Without forgetting about the warm vintage of 2019, we finally found the light and approachable balance that we like so much."