Beställningssortiment

La Chaussée Rouge 2022 – La Grange aux Belles – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor.
Säljstart 7 februari 10:00
Artikelnummer 59929
Pris 258:-
launch Beställ från Systembolaget

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.


La Chaussée Rouge (2022)

La Chaussée Rouge är ett saftigt rött som blandar lika delar cabernet franc och cabernet sauvignon med en skvätt grolleau från egna och grannars marker i Soulaines-sur-Aubance, där jordarna består av schist och lera. Jordbruket är ekologiskt med certifiering via Ecocert.

Hela avstjälkade druvor jäste spontant i glasfibertank med åtta dagars maceration "semi-carbonique". Efter pressning fick vinet vila sig i form ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes på vårkanten 2023 utan klarning eller filtrering, med en knivsudd tillsatt svavel. Känslan är intensivt "cabbig" på friskaste och mest lättsamma vis. Serveras gärna svalt och håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.