Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 15 februari 10:00 |
Artikelnummer | 55834 |
Pris | 810:- |
Beställ från Systembolaget |
Jean-François Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc.
Mas Coutelou omfattar fjorton hektar vinmarker med kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med för området typiska druvsorter som syrah, carignan och grenache, mourvèdre och cinsault, muscat och grenache blanc, clairette musqué och macabeu.
Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre.
I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt!
Matubu är en blandning av klassiska sydfranska druvsorter som carignan och grenache samt syrah, som vuxit i jordar av kalkblandad lera. I källaren jäste vinet spontant i betongtank med två veckors maceration och fick ett års lagring i tank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.
Syrah och carignan från Jeffs marker i Puimisson. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.
Couleurs Reunies är ett rött som blandar de flesta av druvsorterna i den inledande texten, och dessutom äldre lokala sorter som terret noir, terret blanc, castets, morrastel och rivairenc gris.
Första årgången det här vinet gjordes var 2018.
Vinet jäste spontant i tankar av betong eller glasfiber och buteljerades helt utan tillsatser, med lite koldioxid kvar för livlighetens och hållbarhetens skull. Pang på den friska frukten! Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.