Beställningssortiment

Vin & Natur Maison en Belles Lies – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 26 augusti 10:00
Artikelnummer 70285
Pris 981:-
launch Beställ från Systembolaget

Pierre Fenals föddes i Dijon och utbildade sig inom molekylärbiologi, men hamnade till slut på affärssidan av modebranschen i Paris. Efterhand blev han hängivet intresserad av vin och vinodling. Slumpen ville att han skulle hitta en bok av Rudolf Steiner, biodynamikens fader, överst i en bokhög på en av stadens traditionella loppmarknader.

Fenals har berättat för vinjournalisten Alice Feiring hur han som vetenskapsman kände sig utmanad att förstå Steiners teorier. Under åren som följde studerade han biodynamik och använde kunskaperna bland annat när han födde upp kor tillsammans med sin svärfar. Vid 52 års ålder – 2002 – sa Fenals upp sig från sitt jobb i modeindustrin, sålde sin och hustruns lägenhet i centrala Paris, och flyttade till Bourgogne för att lära sig göra vin.

I Beaune fullföljde han en vinmakarutbildning och praktiserade hos en rad bönder vars ideal han delade: Jean-Louis Trapet i Gevrey-Chambertin, Marcel Lapierre i Villié-Morgon, och till slut, ända fram till 2010, som källarmästare hos Emmanuel Giboulot strax utanför Beaune.

2008 förvärvade Pierre Fenals en lagerbyggnad i brutalistisk betong alldeles i utkanten av byn Saint-Aubin, bara ett par hundra meter från veteranen Dominique Derain. Samtidigt köpte han 2,8 hektar prima mark i Maranges och Hautes-Côtes de Beaune, och med de här markerna startade han egendomen Maison en Belles Lies.

Idag odlar Fenals fyra egna hektar i Bourgogne och har långtidskontrakt på ytterligare knappt fyra i Bourgogne samt fyra i en sammanhängande parcell i Quincié, Beaujolais. Han ser fram emot att så småningom utöka sin egendom med ett par hektar till. Fortfarande arbetar Fenals nästan helt själv i sina egna vingårdar, och de lägen där han köper frukt tas om hand enligt hans önskemål. Alla marker är ekologiskt certifierade via Ecocert.

Fenals gör elva viner allt som allt. De fem vita är Bourgogne Aligoté, Bourgogne Blanc, Monthélie, Santenay, och Corton-Charlemagne. De sex röda: L’Étrange (en vingård med gamay, pinot noir och pinot beurot samplanterade – buteljeras som Vin de France), Beaujolais-Villages, Hautes-Côtes de Beaune, Aloxe-Corton ’Les Caillettes’, Corton ’Les Perrières’, Maranges, samt Maranges 1er Cru ’Les Clos Roussots’.

Alla vinmarker odlas enligt biodynamiska principer, med hjälp av egen kompost och egenodlade örtteer. Fenals pinot noir skördas i fas med stigande måne och lakas ur under en måncykel, i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, innan de pressas när månen går ned, på den dag då cykeln är över. De röda vinerna ligger sedan på fat av varierande ålder (från nya till fyra år gamla) och får inga tillsatser förutom undantagsvis en minimal dos svavel vid buteljering. De vita vinerna av aligoté och chardonnay jäser i ståltank eller bourgognefat, även här på ett roterande schema från nya till fyra år gamla.

Gårdens namn då? Jo, det betyder ungefär ”huset med den fina jästfällningen” och kommer sig av att forna tiders munkar i Bourgogne traditionellt brukade gnugga faten invändigt med förra årets fällning. Så finns det också något väldigt klassiskt med vinerna från Maison en Belles Lies.


Bourgogne Aligoté 2017

Aligoté från Saint-Aubin och marker med vit kalkstensjord.

De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank (6 grader). Vinet jäste spontant i rostfri ståltank med temperaturkontroll (14 grader) och fick sedan utvecklas i ett år på sin jästfällning. En knapp tredjedel av vinet låg i tank och resten i 350-liters bourgognefat av varierande ålder - från nya till fyra år gamla (alltså en femtedel nya). Först innan assemblage i tank gjordes en omdragning under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes under skydd av inert gas och utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.

Bourgogne Blanc 2017

Chardonnay från från dalgången i Saint-Aubin (La Combe) längs vägen ned mot Puligny. Jordmånen består av relativt djup kalkstensjord samt kalkrik lera och märgel. Planteringarna gjordes under 1960-talet med massalt urval.

De hela druvklasarna pressades långsamt i en mjuk pneumatisk press. Därefter fick musten klarna i tre dygn genom naturlig sedimentering i kyld tank (6 grader). Vinet jäste spontant i 350-liters bourgognefat av varierande ålder - från nya till fyra år gamla (alltså en femtedel nya) - och vilade i fjorton månader på sin jästfällning. Först innan assemblage i tank gjordes en omdragning under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes under skydd av inert gas och utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.

Beaujolais-Villages 2017

Gamay från 100-åriga stockar i en sammanhängande parcell om fyra hektar i byn Quincié. Sluttningen vänder sig åt sydväst och har en extremt komplex jordmån av schist, basalt, granit och kvartsit.

Musten jäste spontant vid låg temperatur (20 grader) i öppna ekståndare med hela klasar och stjälkar, utan några tillsatser, med fyra veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas i tio månader i bourgognefat av varierande ålder, från nya till fyra år gamla (alltså en femtedel nya). Först innan assemblage i tank gjordes en omdragning under tryck av kväve. Buteljeringen gjordes under skydd av inert gas och utan klarning, filtrering eller tillsatser.