Beställningssortiment

Vin & Natur 42 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 24 augusti 10:00
Artikelnummer 77266
Pris 1440:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 42 balanserar tre friska vita viner med tre saftiga röda. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Les Moyens du Bord 2019 - La Grange aux Belles (Loire)

Historien om La Grange aux Belles tog sin början 2001 när Marc Houtin, en vinälskare som i sitt tidigare liv jobbade för ett oljeföretag, bestämde sig för att byta bana. Han hade hunnit prova en hel del vin och förtjusat sig i den världen, och upptäckte efterhand den alternativa kulturen kring naturliga viner. Marc började studera till vinmakare i Toulouse och reste runt för att träffa fler småskaliga vinbönder. 2004 fick han möjlighet att köpa nio hektar i centrala Anjou, där både han och hans flickvän växt upp. Vingårdarna var inte i bästa skick, så Marc började med att plantera om hela klabbet och konvertera till ekologisk odling. 2007 kom vännen Julien Bresteau med i projektet och tillsammans startade de 2008 La Grange aux Belles. Efterhand fick de med sig kompisen Gérald Peau i verksamheten. Idag odlar de ungefär femton hektar och har byggt upp ett gott rykte världen över för sina rena, balanserade och prisvärda viner.

Les Moyens du Bord är en ren chenin blanc från mestadels egna marker i Faye d’Anjou, som har en jordmån av schist och lera. I den frostdrabbade årgången 2019 behövdes dessutom en del inköpta druvor, som liksom de egna är ekologiskt certifierade. Vinet är spontanjäst med ett halvårs lagring i tank. En minimal dos svavel tillsattes innan buteljering. Serveras kylt och klarar något dygn i öppen flaska.

Note di Bianco 2019 - Alessandro Viola (Sicilien)

En bit sydväst om Palermo på västra Sicilien driver Alessandro Viola sin lilla egendom. Jordarna omkring staden Alcamo består mestadels av kalkblandad lera. Här arbetar Alessandro med sju hektar vinmark, varav fem är planterade med den lokala druvsorten grillo. Alessandro sköter alla moment själv, från det ekologiska arbetet i markerna till vinframställningen. Filosofin är enkel: att göra rena viner från hälsosamma jordar, av enbart druvor.

Note di Bianco är en ung grillo som fått jäsa spontant i ståltank och lagrats ett halvår på sin jästfällning. Som så många andra av våra viner är det här ofiltrerat, något som särskilt syns och märks på vita viner. Note di Bianco har en härlig balans mellan att vara rejält fruktigt och samtidigt friskt. Vinet buteljerades med en minimal dos svavel och håller utan problem något dygn i kylen.

LitrÓ Bianco Conestabile 2019 - Vini della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

LitrÓ Bianco är framställt av trebbiano och grechetto från sydvästlägen på 250-300 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan certifiering.

Musten fick ett dygns skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i glasfibertank. Därefter följde ett drygt halvårs lagring i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser och under kronkapsyl.

Pinot Noir 2018 - Domaine Claude Buchot (Jura)

Claude Buchot driver sedan många år sin egen domän i byn Maynal i södra delen av Jura. Han planterade sina första vinrankor på familjens ägor redan 1974. På den tiden var det betesmark för familjens kor. Ända sedan starten är hans marker helt fria från kemikalier, och familjen var därmed bland de första i området att odla ekologiskt.

Claude har länge betraktats som en ekologisk pionjär, men har på senare år också intresserat sig för att skapa vin utan tillsatser. Hans vinodlingar omfattar närmare sex hektar där jordmånen består av märgel (kalkrik lera) och kalksten. I huvudsak görs vinerna ’sous voile’ – det vill säga att faten inte toppas upp, så att vinet utvecklas under en slöja av jäst (flor). Han gör även vita viner i stilen ’ouillé’ samt röda viner av poulsard och pinot noir.

Cheverny Rouge 2019 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat appellationen Cheverny, var jordar bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Cheverny Rouge blandar pinot noir och gamay i proportionerna 85/15, från vingårdslägen med tyngre lerjord med inslag av flinta (silex). De avstjälkade druvorna jäste i ekståndare med sina egna jäststammar och fick sedan mogna i äldre ekfat innan buteljering med en minimal dos svavel. Det här ett uttrycksfullt rött med rejäl koncentration, lysande fruktsyra, smak av mosade skogsbär och blommiga övertoner. Utvecklas positivt med lagring och håller bra i öppnad flaska.

Barbera d'Asti 'Asinoi' 2018 - Carussin (Piemonte)

Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

Asinoi är ett rött vin framställt av barbera från stockar som planterades 1970, 1981 och 1984. Vinet jäste spontant och fick mogna i betongtankar innan buteljering med en låg dos sulfiter (ca 50 mg/l totalt). Det är en lättsam barbera med rödfruktiga toner, pigg syra och låg alkohol. Dricks fint nu, gärna vid 14 grader, och håller flera dygn efter öppning.