Beställningssortiment

Vin & Natur Italien 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 2 september 10:00
Artikelnummer 79094
Pris 801:-
launch Beställ från Systembolaget

Det här är vår andra mixlåda med tre olika italienska viner – även denna gång lite utanför allfarvägarna och det mest förväntade.

Ett torrt aromatiskt vitt från Asti-Monferrato av mestadels moscato, ett läskande rosa från östra Sicilien av mestadels frappato, och ett klunkvänligt rött från det skogiga Umbrien av den lokala blå druvsorten ciliegiolo.


Tra L'Altro 2018 - Carussin (Piemonte)

Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

Tra L'Altro är framställt av moscato bianco (80%) och cortese (20%). Vinet jäste spontant i rostfria ståltankar utan temperaturkontroll och buteljerades med en låg dos sulfiter. Det är ett ett torrt, aromatiskt och smakrikt vitt som dricks fint nu, gärna vid 8-10 grader, och håller flera dygn efter öppning.

Lamoresca Rosato 2019 - Vini Lamoresca (Sicilien)

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Lamoresca Rosato är framställt av frappato från yngre stockar (70%), nero d'avola (30%) samt en skvätt moscato för aromatikens skull. Efter direkt pressning jäste musten spontant i tank och mognade sedan ett drygt halvår betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en miminal dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Ciliegió 2018 - Vini Conestabile della Staffa (Umbrien)

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alexandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en avgörande inverkan på klimatet och vinrankorna.

Ciliegió är framställt av den gamla lokala blå druvsorten ciliegiolo. Druvorna kommer från sydvästlägen på 250-300 meters höjd, med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Odlingen är ekologisk utan formell certifiering.

Druvorna pressades omgående men långsamt, och sedan jäste musten av egen kraft i ståltank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser samt under kronkapsyl. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.