Beställningssortiment

Vin & Natur Cossard 1 – SLUT!

Format 3 flaskor.
Säljstart 2 mars 10:00
Artikelnummer 51008
Pris 1791:-
launch Beställ från Systembolaget

För att sammanfatta Fred och Laure Cossards verk i tre ord: “toppbourgogne utan tillsatser”. Genom sina återhållsamma metoder i källaren – inte minst när det gäller extraktion – har de skapat en elegant stil av bourgogne som gör vinerna ovanligt njutbara som unga, och som med skarpt fokus på druva och ursprung gjort dem till återkommande favoriter på vinbarer och restauranger världen över.

De senaste åren har Cossard tagit flera steg vidare mot avskalad minimalism. I samband med att vineriet utanför Saint-Romain utvidgades inåt berget anskaffades ett par dussin betongägg från Nomblot. Dessutom anlades ett hyllplan med georgiska qvevri nedgrävda längst in i källaren. Sedan ett par år mognar i stort sett samtliga röda viner i endera av dessa behållare. Ekfaten används fortfarande till de vita vinerna, och som komplement till de röda.

Liksom flera tidigare år drabbades tyvärr 2019 av omfattande problem med frost i början av växtsäsongen. Sedan följde en varm och torr sommar, som avlöstes av några befriande regnskurar och idealiskt väder innan skörd. Sammantaget blev effekten att skörden minskade med ungefär hälften. Paradoxalt nog har vinerna en slående fin balans med rena frukttoner och härlig fräschör.

Cossard: – Vi förväntade oss en varm årgång, rik på polyfenoler, men i motsats till vad vi trodde så hade druvorna en exceptionell balans mellan syra och alkohol. Efter ett par-tre dagars urlakning var färgen redan extraherad, och vi föredrar röda viner i stilen närmare infusion än traditionell maceration. Kvaliteten på årgången blev hög – vinerna är fruktiga och eleganta. Som vi berättade häromåret så tar vi gradvis bort faten, det mesta av vinet ligger i ägg i år.

Det här är första gången vi presenterar Cossard i BS. Vi hade glädjen att prova årgången på plats i november 2019 och har som vanligt gjort vårt urval utifrån vad vi tycker smakade allra godast. Domaine de Chassorney är namnet på den egna domänen, här representerad av byarna Saint-Romain och Volnay. Volymerna av 2019 är i stora drag halverade och priserna från gården har därför fått en justering uppåt.  


Saint-Romain Blanc 'Combe Bazin' 2019

Chardonnay från domänens egna parceller i lieu-dit Combe Bazin, i byn Saint-Romain. Det här är ett brant, högt (300-400m) och svalt sydvästläge i en sidodal till Côte de Beaune. Jordmånen består av kalksten från Lias-perioden, samt märgel med lera. Cossards jordbruk är ekologiskt med homeopatiska metoder, utan certifiering.

Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Musten klarnades sedan genom fjorton dagars kall sedimentering i tank. Jäsningen förlöpte spontant i bourgognefat, mestadels använda (ungefär lika delar nya, ett-, två- och treåriga) med åtta månader på jästfällningen, utan omrörning. Vinet fick till slut en varsam filtrering innan buteljering. Inga tillsatser har används i något steg av framställningen. Får gärna ligga till sig något år under svala förhållanden.

Saint-Romain Rouge 'Sous Roche' (Qvevris) 2019

Pinot noir från 50-åriga stockar i domänens egna parceller i lieu-dit Sous Roche, Saint-Romain. Det här är ett högt (350-400m) och brant västerläge nedanför byn, i en sidodal till Côte de Beaune. Jordmånen är stenig och mager med dominans av kalksten (Lias) och märgel med lera. Cossards jordbruk är ekologiskt med homeopatiska metoder, utan certifiering.

De hela druvklasarna jäste spontant i öppna ekståndare, med två veckors passiv urlakning. Efter pressning mognade vinet i georgiska qvevri om 20 hl, nedgrävda i ett upphöjt plan längst in i källaren. Ingen omrörning av jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Inga tillsatser. Dricks fint både på den unga frukten och med några eller flera års utveckling.

Volnay 2019

Pinot noir från 50-åriga stockar i ett village-läge nedanför 1er cru Les Lurets. Jordmånen består av kalksten och kalkrik lera. Cossards jordbruk är ekologiskt med homeopatiska metoder, utan certifiering.

De hela druvklasarna jäste spontant i öppna ekståndare, med två veckors passiv urlakning. Efter pressning mognade vinet i en äggformad betongtank om 14 hl (Nomblot) utan omrörning av jästfällningen. Ingen klarning eller filtrering. Inga tillsatser. Dricks fint både ungt och med utveckling, men låt gärna vinet gärna ligga minst sex månader innan korken dras.