Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 29 maj 10:00 |
Artikelnummer | 73877 |
Pris | 867:- |
Beställ från Systembolaget |
Tre nya röda från Deux Terres!
Les Deux Terres är ett samarbete mellan Vincent Fargier och Manu Cunin. De bägge vännerna odlar vin på sammanlagt tretton hektar kring byn Villeneuve-de-Berg, i hjärtat av Ardèche (strax väster om mellersta Rhône-dalen). Manu och Vincent träffades redan 1997, men det var inte förrän 2009 som de kunde starta upp tillsammans. Vincent hade då fått ta över en vinmark – där jordmånen är kalkblandad lera – från sin far, som skulle gå i pension. Samtidigt hade Manu hittat en annan mark, som till stor del utgjordes av vulkanisk basalt, att hyra några kilometer bort. Namnet ’Les Deux Terres’ syftar alltså på mötet mellan vännernas två vingårdar. Sedan starten har man odlat enligt ekologiska principer (med certifiering via Ecocert) och vinifierar helt utan tillsatser.
2022 framstår generellt som ett av de bästa åren på länge i området – såväl till kvalitet som kvantitet – och 2023 bär på liknande löften. När vi smakade vinerna på plats i höstas var känslan på topp!
Jaja är en ny ung cuvée av cinsault, merlot och grenache. Alla tre druvsorterna kommer från Vincents och Manus marker i byarna Mirabel och Lussas. Rankorna står i sluttningar på 300-350 meters höjd med mager jordmån av dels basalt, dels hård kalksten och kalkblandad lera på berggrund av kalk. De hela druvklasarna skördades för hand och jäste spontant med tio dygns 'maceration carbonique' i betongtank. Efter pressning vilade vinet ett knappt år i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 12,5 %
La Reboule är framställd av merlot samt en mindre andel grenache, bägge sorterna från Vincents och Manus marker i byarna Mirabel och Lussas. Rankorna står i sluttningar på 300-350 meters höjd med mager jordmån av dels basalt, dels hård kalksten och kalkblandad lera på berggrund av kalk. De hela druvklasarna skördades för hand och jäste spontant med tio dygns 'maceration carbonique' i betongtank. Efter pressning vilade vinet ett knappt år i tankar av glasfiber och rostfritt stål. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13,5 %
Zig-Zag är lika delar syrah och grenache från sluttningar på 350 meters höjd. Jorden är markant stenig och består av kalksten och kalkblandad lera på berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste druvorna spontant med tio dygns maceration carbonique i betongtank. Efter pressning vilade vinet ett knappt år i tank innen buteljering utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.
Alkohol: 13,5 %