Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 29 maj 10:00 |
Artikelnummer | 73128 |
Pris | 846:- |
Beställ från Systembolaget |
Faucon är en medeltida sydfransk by som klättrar på en höjdsträckning mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Här ligger Domaine La Roche Buissière. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är Antoine Joly och hans fru Laurence de drivande krafterna. Familjen har en relativt lång historia i området eftersom Antoines farfar var biodlare här.
Pierre Joly – Antoines pappa – levde i Paris under det stökiga sextiotalet, men efter upproren 1968 längtade han till ett stillsammare liv. Han återvände till sina rötter och planterade vinrankor, frukt- och olivträd, samt behöll farfaderns bikupor och fortsatte med honungsproduktionen. Pierre var tidigt ute med ekologisk odling, en av pionjärerna i Rhône. Han började odla med giftfria metoder i mitten av sjuttiotalet och blev ekocertifierad redan 1980, men på den tiden såldes det mesta av frukten till kooperativet.
Antoine och Laurence skördade sin första årgång 1999 och ställde snart om verksamheten från att sälja druvor till att buteljera vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag arton hektar i AOP Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är markerna mestadels planterade med grenache och syrah, men även mindre andelar cinsault och mourvèdre.
Det samvetsgranna jordbruket gör att Antoine och Laurence kan skörda fysiologiskt mogen frukt lite tidigare, för att få större fräschör och den läskande stil som paret eftersträvar i sina viner. Flera av parcellerna ligger uppåt 450 meter över havet, vilket också gör sitt till för att skänka finess och drickbarhet snarare än alkohol och koncentration till vinerna. Jordarna utgörs huvudsakligen av kalkrik lera, med inslag av sand, silt, märgel och kalksten. Skördeuttagen ligger på 25-35 hl/ha och en årsproduktion landar på ungefär 60 000 flaskor.
Paret Joly har egentligen inget förutbestämt recept för hur de skapar vin, men noggrannhet och hårt arbete är ledorden. Sedan får naturen ha sin gång. Det är själva äventyret som paret lever för: att olika växtsäsonger, växtplatser och druvsorter skiljer sig i uttryck från år till år. Tillsätter man något, så är det bara ett uns svavel vid flaskning.
Ny cuvée av syrah och grenache i proportionerna 60/40. Druvorna kommer från egna marker i sluttningar på 350-450 meters höjd kring de västra utlöparna av Mont Ventoux. Jordarna här är kalkrika och leriga med inslag av märgel, sand, silt och kalksten.
Avstjälkade druvor jäste med kort maceration - bara fyra dygn. Efter pressning jäste vinet ut och vilade några månader i stora betongtankar. Tidig buteljering utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel. Lätt och läskande är melodin här, servera svalt för maximal njutning!
Alkohol: 13 %
Petit Jo är framställt av tre fjärdedelar grenache och resten syrah från 25-åriga stockar i egna vinmarker. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och vinet mognade sedan i cementtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i ett piggt och läckert fruktigt rött som aldrig känns tyngande. Serveras bäst vid svala tolv till femton grader och håller bra i öppen flaska.
Alkohol: 13,5 %
Prémices är en tidig buteljering av grenache och syrah i proportionerna 75/25. Druvorna kommer från egna marker i sluttningar på 350-450 meters höjd kring de västra utlöparna av Mont Ventoux. Jordarna här är kalkrika och leriga med inslag av märgel, sand, silt och kalksten.
Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna spontant och vinet mognade sedan i cementtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Alkohol: 13,5 %