Beställningssortiment

Vin & Natur Le Coste 4

Format 3 flaskor
Säljstart 27 maj 10:00
Artikelnummer 73324
Pris 1080:-
launch Beställ från Systembolaget

På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med drygt tjugo parceller om totalt fjorton hektar.

Med praktiska erfarenheter från förebilder som Didier Barral, Bruno Schueller och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.


Bianchetto 2022

Bianchetto är ett skalmacererat ("orange") vin av främst procanico samt malvasia di candia, moscato, vermentino och små andelar andra lokala sorter. Vingården ligger i brant österläge på 470 meters höjd med vulkanisk jord.

Druvorna jäste spontant med två veckors maceration i glasfibertank. Efter pressning jäste vinet klart och vilade ett halvår på jästfällningen i större ekliggare. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser, och till sist vilade vinet ett extra år i flaska innan försäljning. Dricks samma dag som flaskan öppnats.

BIANCHETTO 2022: "fruit of a rainy year like the other years, it is made up of organic grapes mainly purchased in the Montefiascone and Pitigliano area, mostly procanico, with a little malvasia di Candia, moscato, vermentino and small percentages of other local vines. It underwent a 2-week maceration in contact its skins and after pressing it remained in vats for 6 months for refinement. It has a golden appearance, has an intense, aromatic nose, with notes of muscat, peach, mimosa and broom. In the mouth it has a marked freshness, strong structure, good finish."

Rosso di Gaetano 2022

Rosso di Gaetano är en mix av hälften greghetto rosso - en lokal mutation av sangiovese - och resten lika delar syrah och merlot. Frukten kommer från grannar som odlar ekologiskt i byarna Bomarzo och Pitigliano. De avstjälkade druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas sex månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering och inga som helst tillsatser. Dricks samma dag som flaskan öppnats.

"ROSSO DI GAETANO 2022: is obtained with organic grapes partly purchased in Bomarzo and Pitigliano, 50% Sangiovese, 50% between Syrah and Merlot. After destemming, the grapes undergo a maceration of about 3 weeks with their skins, the wine obtained is aged for 6 months in steel vats. It has an intense purple color, with a concentrated and clear nose on fruity, spicy, dark and ripe notes. In the mouth it shows an excellent structure, really well balanced, with a nice broad and mature tannin, it has a good freshness on the finish with fruity and mentholated notes."

Rosso 2021

Rosso är en blandning av greghetto rosso (en lokal mutation av sangiovese) till 95 % samt resten ciliegiolo, cannaiolo och vaiano, alla sorterna samplanterade. Stockarna är cirka 40 år gamla och står i vulkanisk jord. Efter handskörd avstjälkades druvorna och jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i liggare (10-20 hl) av kastanje och ek. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks samma dag som flaskan öppnats.

"ROSSO 2021, is a wine with a beautiful structure and maturity, obtained with about 95% Sangiovese grapes, with a 5% of Ciliegiolo, Cannaiolo and Vaiano, planted together as per tradition. After destemming, all the grapes have fermented in contact with their skins for about three weeks, with some pumping over or fulling. At the end of fermentation, after pressing, it matured in 10/20 hl chestnut and oak barrels for about 1 year, and then finished the refinement for another 6 months in bottle before being marketed. It is a deep red, with a dark, cherry nose, earthy and light animal. In the mouth it is a little austere, has good freshness and strong tannins, still a little closed in the finish, to wait for evolution."