Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 16 september 10:00 |
Artikelnummer | 730001 |
Pris | 939:- |
Beställ från Systembolaget |
Ny trio från Le Mazel!
I utkanten av byn Valvignères bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades 1919 av syskonens farfar som ett blandat jordbruk och utvidgades med tiden. Gérald kom med i sin far Paulous verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn – där fadern var en av grundarna – men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan tjugofem år odlar syskonen ekologiskt, med certifiering sedan 2002. Domaine Le Mazel består i dag av 25 hektar, varav nitton är planterade med vinrankor. Det mesta används till de egna vinerna, och en mindre andel säljs till goda vänner. Med tiden har de hjälpt flera yngre vinmakare i trakten – bland andra Andréa Calek, Sylvain Bock och Anders Frederik Steen – genom att hyra ut eller avyttra mark och sälja frukt till dem i början av deras karriärer.
Le Mazel odlar en handfull druvsorter som är typiska för området: syrah, grenache, cinsault och carignan för de röda vinerna – grenache blanc, viognier, sauvignon och chardonnay för de vita. Rankorna växer i relativt branta sydöstlägen med jordar av sandig, kalkrik blå märgel. Alla druvor handskördas i små kassetter och får jäsa spontant – gröna sorter med direkt pressning, och de blå sorterna med hela klasar och ’macération carbonique’. Gårdens viner växer alla upp i tank (antingen betong eller rostfritt med temperaturkontroll) och all omdragning sker med hjälp av gravitation, alltså utan pumpning. Le Mazels viner är fruktdrivna med stor fräschör och inte sällan ett naturligt pirr. Hela gårdens produktion görs kompromisslöst utan tillsatser av främmande ämnen, såväl i vinifiering som vid flaskning.
Vitt vin av lika delar sauvignon blanc och grenache blanc samt en liten skvätt viognier. Rankorna planterades 2016 och står i backen precis ovanför vineriet. Läget kallas 'Les Lèches' och vänder sig åt sydöst med en sandig jord av kalkrik märgel.
Efter en relativt tidig handskörd pressades de hela klasarna direkt. Vinet jäste spontant i tank med ett halvårs vila på jästfällningen. Buteljerat i april 2024 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Les Leches är friskt och direkt i uttrycket. Sauvignon-aromatiken upplevs behagligt nedtonad för att ge plats åt läskande mineral och brödiga, matiga toner från jästfällningen. Drickbarheten är självklar, men skulle det blir något över så håller vinet tills nästa kväll i öppen flaska!
Alkohol: 13,5 %
Vitt vin av ren viognier från 40-åriga rankor. Le Mazels marker i Valvignères ligger i sydöstsluttningar med jordar av sandig kalkrik märgel. Gårdens jordbruk är ekologiskt sedan flera decennier tillbaka.
Efter handskörd pressades de hela klasarna direkt. Vinet jäste spontant i tank med ett halvårs vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i april 2024 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Cuvée Mias bjuder på mogen frukt samt ett visst lyft av volatilsyra som utmanar och ger vinet skärpa.
Alkohol: 12,5 %
Rött vin av grenache noir. Stockarna står i sydöstsluttningar med kalksten och sandig kalkblandad lera (blå märgel). Gårdens jordbruk är ekologiskt sedan flera decennier tillbaka.
De hela druvklasarna fick jäsa spontant i betongtank med 'macération carbonique' och en veckas skalkontakt. Efter pressning jäste vinet ut och vilade åtta månader i tank. Buteljeringen gjordes i maj 2024 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 12,5 %