Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 9 september 10:00 |
Artikelnummer | 73042 |
Pris | 993:- |
Beställ från Systembolaget |
Ny årgång från Catherine Riss!
Alsace som vinområde befinner sig i en spännande fas av utveckling. Rörelsen kring naturligt vin har på senare år bubblat allt livligare, och bland de mest intressanta ur den nya generationen har ett namn utkristalliserat sig – Catherine Riss.
Idag arbetar Catherine med fyra hektar mestadels belägna i Reichsfeld – en by på höjderna uppåt Vogeserna, strax väster om Nothalten där hon också har några parceller. Sluttningarna här uppe är branta, sandstensjordarna grusiga och klimatet på 400 meters höjd svalare än vanligt i Alsace. Markerna är ekocertifierade sedan 2018 och brukas med biodynamiska metoder.
Om vi ska karakterisera stilen hos Catherine Riss så handlar det om en balans mellan det seriösa och det lekfulla. Levande viner som är delikata, balanserade, eleganta. De konstnärliga etiketterna av Julien Kuntz träffar tonen på pricken.
Auxerrois (70 %) och sylvaner (30 %) från marker i byarna Reichsfeld och Nothalten. Rankorna växer i österlägen i branta sluttningar på 350-400 meters höjd med grusig jordmån av sandsten. Catherines jordbruk är ekologiskt certifierat, med biodynamiska metoder.
Efter handskörd i små kassetter pressades de hela druvklasarna långsamt (~6h) i en pneumatisk horisontalpress. Musten fick klarna genom sedimentering över natt. Jäsningen skedde spontant och följdes av elva månaders vila på jästfällningen i lika delar äldre bourgognefat och tank, utan omdragningar. Efter den malolaktiska omvandlingen gjordes en liten tillsats av svavel (20 mg/l). Slutligen buteljerades vinet i juli 2023 utan klarning eller filtrering.
Alkohol: 12,5 %
Riesling från rankor med cirka 45 års ålder som står på en höjdsträckning söder om byn Reichsfeld. Vinmarken är ett österläge på strax över 350 meters altitud där sluttningarna är relativt branta och har en grusig jordmån av sandsten ('grès'). Catherines jordbruk är ekologiskt certifierat, med biodynamiska metoder.
Efter handskörd i små kassetter pressades de hela druvklasarna långsamt (~6h) i en pneumatisk horisontalpress. Musten fick klarna genom sedimentering över natt. Jäsningen skedde spontant - med malolaktisk omvandling -och följdes av elva månaders vila på jästfällningen i lika delar äldre bourgognefat och tank, utan omdragningar. Slutligen buteljerades vinet i augusti 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13 %
Pinot noir från lätta sluttningar med grus och finkornig silt ovanför byn Eichhoffen. Catherines jordbruk är ekologiskt certifierat, med biodynamiska metoder.
Jäsningen skedde spontant i tank - två tredjedelar hela klasar varvat med en tredjedel avstjälkade druvor. Macerationen varade i tolv dygn med endast lätta överspolningar (alltså ingen nedtryckning av skalhatten). Efter pressning jäste vinet ut och mognade i äldre 228-liters bourgognefat, utan omdragningar. Efter den malolaktiska omvandlingen gjordes en liten tillsats av svavel (20 mg/l). Buteljerat i juli 2023 utan klarning eller filtrering.
Alkohol: 13 %