Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 23 september 10:00 |
Artikelnummer | 82142 |
Pris | 1029:- |
Beställ från Systembolaget |
Ny trio från Collecapretta!
Familjen Mattioli bor i en liten by nordväst om staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan elvahundratalet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo. Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med jordar som är en blandning av järnrik lera och kalk. I vinmarkerna använder familjen bara kompost från egna djur. Odlingarna sträcker ut sig över åtta hektar, varav drygt fem är för vin. Resten är planterade med gamla olivträd, farro (vete) och korn. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, mestadels i glaserade cementtankar, utan några som helst tillsatser – inte ens lite svavel. Ett bra år gör man drygt tiotusen flaskor vin.
Vigna Vecchia visar upp den lokala stoltheten 'trebbiano spoletino' från 48-åriga stockar i sluttningar på omkring 500 meters höjd. Jordarna består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika varianter av kalksten). I markerna arbetar familjen Mattioli sedan länge ekologiskt, dock utan formell certifiering.
Efter handskörd i mitten av oktober pressades de hela druvklasarna direkt. Musten fick sedan jäsa spontant i rostfri ståltank. I början av februari gjordes en omdragning för att skilja bort det mesta av jästfällningen. Vinet buteljerades i juni med månen i nedan, utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 12 %
Il Rossodatavola är en rättframt ung och fruktig sangiovese från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar familjen Mattioli ekologiskt utan formell certifiering.
De hela druvklasarna fick jäsa i öppna betongtankar med en knapp veckas maceration. Efter pressning mognade vinet i betongtank och buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13,5 %
Le Cese är en lite mer strukturerad och behagligt utvecklad sangiovese från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). I markerna arbetar familjen Mattioli ekologiskt utan formell certifiering.
Druvorna jäste spontant med åtta dagars skalmaceration i öppna glaserade betongtankar utan temperaturkontroll. Efter pressning mognade vinet i tankar av betong, glasfiber och rostfritt stål. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 14 %