Beställningssortiment

Vin & Natur Le Grain de Sénevé 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 14 december 10:00
Artikelnummer 54916
Pris 924:-
launch Beställ från Systembolaget

Hög tid för en första presentation i låda av en skicklig bonde som varit med oss i många år!

Hervé Ravera odlar vin ovanför byn Marchampt, en mil väster om Mont Brouilly. Här har han och hustrun Adeline nu haft sin gård i fjorton år. 2003 lämnade Hervé sitt tidigare yrke som sjuksköterska för att studera vinmakning vid lantbruksskolan i Davayé-Mâcon. Efter två års praktik var han färdig med utbildningen, men behövde en paus och reste iväg till El Salvador med sin fru. Paret återvände till Frankrike i september 2006. Ett halvår senare hittade de gården med vinmark i Marchampt, och skörden 2008 kom att bli deras första. Egendomen är döpt till Le Grain de Sénevé (senapskornet) och består av fyra hektar i en brant sluttning. Markerna ligger högre än vanligt i området, uppåt 500 meters höjd. Hervé arbetar biodynamiskt och tar hand om sina jordar med hjälp av hästen ”Reggae Nights”.

I källaren använder han sig bara av druvorna, rymliga tankar och en sekelgammal press. Gamay skördas försiktigt och läggs som hela klasar i betongtankar för maceration. När Hervé tycker att den jäsande musten smakar som bäst, så pressar han skalmassan och drar över vinet på glasfibertank för att avsluta jäsningen. Därefter får vinet ett drygt halvårs vila innan det är dags att buteljera utan filtrering, klarning eller någon form av tillsatser. Vinerna är lätta och parfymerade – ren fin saft som är lika behaglig att dricka som härligt berusande att dofta på.


Roue Libre 2020

Gamay från strax nedanför Hervé Raveras gård i Marchampt. Marken är en brant sluttning på 450 meters höjd, med sandig/grusig jord av vittrad röd granit.

Spontan jäsning i slutna betongtankar av mestadels hela klasar varvat med mosade bär ("semi-carbonique"). Därefter pressning och lagring i glasfibertankar. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Finfin balans och drickbarhet nu, men kan också gärna lagras något år.

500 Metrès 2020

Gamay från strax ovanför Hervé Raveras gård i Marchampt. Marken är en brant sluttning på 500 meters höjd, med sandig/grusig jord av vittrad röd granit.

Spontan jäsning i slutna betongtankar av mestadels hela klasar varvat med mosade bär ("semi-carbonique"). Därefter pressning och lagring i glasfibertankar. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Det lättaste och mest eteriska vinet i trion. Vackert!

Pierre de Faîte 2018

Gamay från närheten av Hervé Raveras gård i Marchampt. Marken är en brant sluttning på 450 meters höjd, med sandig/grusig jord av vittrad röd granit.

Spontan jäsning i slutna betongtankar av mestadels hela klasar varvat med mosade bär ("semi-carbonique"). Därefter pressning och lagring i glasfibertankar. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

Det tätaste och mest kraftfulla vinet i trion, lagras gärna vidare.