Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 7 december 10:00 |
Artikelnummer | 54851 |
Pris | 1098:- |
Beställ från Systembolaget |
Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gjorde han tidigare tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som skiljde vinerna åt var skördetillfället – för övrigt gjordes allt likadant. Numera har han kokat ner detta experiment till en enda cuvée – Coule de Source. Det här är ett rent elektriskt uttryck av chenin blanc som gärna får lagras för full utdelning!
Förutom chenin odlar Jérôme ett par blå druvsorter som grolleau och cabernet franc, på lättare sandjordar som ger finess och tidig drickbarhet. Även de här vackert parfymerade rödvinerna har en tydlig struktur och utvecklas positivt över tid. Alla Lamberts viner består enbart av vindruvor och ser alltså inga som helst tillsatser på sin väg till flaska. ”Soufrer, n’est pas jouer”, som hans motto lyder.
Chenin blanc från Lamberts vinmark om en hektar i Rablay-sur-Layon. Jordmånen är en variation av grön och grå schist. Odlingsmetoderna är helt manuella och ekologiska utan formell certifiering.
Efter pressning jäste musten spontant med druvornas egna jäststammar i glasfibertank. Vinet vilade minst arton månader på jästfällningen innan buteljering utan klarning eller filtrering. Inga tillsatser har används i något steg längs med vägen.
2017 var en årgång med stram och fortfarande lätt knuten/reduktiv profil - ett par års extra lagring är alltså en god idé!
Chenin blanc från Lamberts vinmark om en hektar i Rablay-sur-Layon. Jordmånen är en variation av grön och grå schist. Odlingsmetoderna är helt manuella och ekologiska utan formell certifiering.
Efter pressning jäste musten spontant med druvornas egna jäststammar i glasfibertank. Vinet vilade minst arton månader på jästfällningen innan buteljering utan klarning eller filtrering. Inga tillsatser har används i något steg längs med vägen.
2018 var en solig och rikbärande årgång med öppen profil. Om du absolut vill öppna en flaska direkt är det alltså läge att välja den här, även om 2018 utan tvekan också kommer vinna på lagring.
Grolleau från Lamberts marker i Rablay-sur-Layon. Jordmånen är här mer av sand och silt (ett slags mellanting mellan sand och lera). Odlingsmetoderna är helt manuella och ekologiska utan formell certifiering.
Druvorna skördades först i början av oktober. Hela druvklasar, varav en del mosades till, fick jäsa spontant i glasfibertank med ett par veckors maceration. Efter pressning vilade vinet åtta månader i tank innan buteljeringen utan klarning eller filtrering. Inga tillsatser har används i något steg längs med vägen.
Även om Le Zudefruit är ett relativt lätt rött vin saknas inte struktur, och flera tidigare årgångar visat sig utvecklas fint med lagring. Så ge det gärna ett par år för maximal utdelning!