Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 15 juni 10:00 |
Artikelnummer | 52609 |
Pris | 885:- |
På höjderna ovanför Lago di Bolsena ligger Le Coste di Gradoli. I den mestadels vulkaniska jordmånen odlar Clémentine Bouveron och Gianmarco Antonuzzi en mångfald lokala druvsorter. Le Coste startade 2005 och arbetar idag med drygt tjugo parceller om totalt fjorton hektar.
Med praktiska erfarenheter från förebilder som Didier Barral, Bruno Schueller och Dard & Ribo är parets biodynamiska jordbruksmetoder nära nog permakultur, och dessutom ekocertifierade från och med årgång 2017. Alla viner från Le Coste framställs sedan länge helt utan tillsatser.
Bianchetto är en blandning av procanico och malvasia di candia, moscato och flera andra lokala sorter. Vinet jäste spontant i glasfibertank med två veckors skalmaceration. Efter pressning vilade vinet fem månader på jästfällningen i en större ekståndare. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
"BIANCHETTO 2020 è come gli altri anni composto da uve in maggioranza procanico, con malvasia di Candia, moscato e piccole percentuali di altri vitigni locali. Ha fatto una macerazione di 2 settimane a contatto con le bucce e dopo la pressatura ha sostato 5 mesi in tino per l’affinamento. È un’annata calda e siccitosa, ma la freschezza non manca, ha una bella struttura ed un finale marcato sulle note aromatiche."
Rosso 2019 är en blandning av greghetto rosso - antagligen en lokal mutation av sangiovese - samt ciliegiolo, colorino och vaiano. Stockarna är cirka 40 år gamla. Efter skörd avstjälkades druvorna och jäste spontant i tank med fortsatt lagring i använda 500-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Rosso di Gaetano är en mix av drygt hälften greghetto rosso - som antas vara en mutation av sangiovese - och resten syrah och merlot. Vinet jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning fick vinet utvecklas under sex månader i tank. Ingen klarning eller filtrering och inga tillsatser.
"ROSSO DI GAETANO, ottenuto da Sangiovese, Sirah e Merlot macerate 3 settimane con le bucce, è un vino che rispecchia l’annata: ha una bella struttura, un frutto fragrante, bella beva con un finale persistente sulle note fruttate."