Beställningssortiment

Vin & Natur 50 – SLUT!

Format 6 flaskor + recepthäfte
Säljstart 16 juni 10:00
Artikelnummer 52648
Pris 1446:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 50 ställer två friska vita mot fyra röda viner åt det lättare hållet. Lådan är tänkt som en inkörsport för dig som vill upptäcka vårt sortiment på bredden, men passar såklart lika bra för dig som vill fortsätta njuta av välkända favoriter!

Nu skickar vi med ett recepthäfte till vinerna i vår stora låda. Recepten är framtagna och skrivna av vår vän Alisa Larsen. Alisa har de sista åtta åren jobbat sig igenom vinbarer och krogar i Köpenhamn och Malmö. Hon är utbildad inredningsarkitekt och delar idag sin tid mellan att skriva internationellt om arkitektur, design och konst och att romantisera kring mat från Medelhavet och Storbritannien. Förra året gav hon ut boken “London för foodisar” på Natur & Kultur.


Bovin Blanc 2020 - Hervé Villemade (Loire)

I de västra utkanterna av skogsområdet Sologne arbetar Hervé Villemade med 25 hektar egna vinodlingar. Markerna ligger i hjärtat av appellationen Cheverny, vars jordar bildats genom avlagringar från floden Loire och består av sand, kisel, lera och flinta. Hervé tog över från sin far 1995 och valde snart att låta gräset växa, åter plöja markerna och skörda för hand. Sedan millennieskiftet är alla familjens vinmarker ekologiskt certifierade via Ecocert.

Bland gröna druvsorter odlar Villemade sauvignon, chardonnay, menu pineau och romorantin. Bovin Blanc består mestadels av sauvignon blanc, med små andelar av de övriga tre. Vinet växer upp på ett avslappnat sätt i tank med naturligt förekommande jäst och så få aktiva ingrepp som möjligt, och får bara en minimal tillsats svavel innan buteljering. Bovin Blanc är rent och snyggt åt det lättare okomplicerade hållet, med en läskande liten mineralsälta, och dricks gärna i ett svep i glada vänners lag.

Monfarina 2020 - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mångfald druvsorter, bland annat gamay, persan och mondeuse, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna. Den brittiska skribenten Wink Lorch skrev i sin bok om Savoie: "This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should."

Vitt vin av jacquère med understöd av verdesse och mondeuse blanche. De här två lokala druvsorterna lägger till florala toner och lite mer exotiska drag till frukten. De handskördade druvklasarna pressades direkt, varefter musten fick klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste sedan spontant i ståltank vid högst sexton graders temperatur. Ett drygt halvårs lagring på jästfällningen ger en smått krämig känsla, men den fjällbäckslika mineraliteten är huvudnumret här. För övrigt: renhet, svalka, fräschör och behagligt återhållsam alkohol. Håller utan problem flera dygn i öppen flaska.

R 20 - Olivier Lemasson (Loire)

Den här lilla egendomen i Touraine drivs av Olivier och Cécile Lemasson. Olivier har en bakgrund som sommelier och caviste i Paris, och har arbetat fyra skördar hos numera bortgångne veteranen Marcel Lapierre i Beaujolais.
Paret Lemasson startade sin verksamhet 2002, i samarbete med Hervé Villemade. Druvorna köptes in från andra ekologiska bönder i departementet Loir-et-Cher. Efterhand skaffade de sig ett par egna hektar, och sedan 2016 äger de själva nio hektar. Bland de druvor paret arbetar med märks särskilt lokala sorter som menu pineau och romorantin, chenin blanc, pineau d'aunis och côt noir. Precis som många andra vettiga vinbönder struntar de fullständigt i begränsande vinlagar och buteljerar alla sina viner som Vin de France.

"R 20" är en mix av cabernet franc och grolleau i proportionerna 60/40. Vinet jäste spontant i glasfibertank med kort maceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser. Stilen siktar på maximal drickbarhet, alltså vad fransoserna själva kallar "vin de soif". Dricks bäst svalt och helst samma kväll som flaskan öppnats.

Babiole 2020 - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!

Asinoi 2020 - Carussin (Piemonte)

Familjeföretaget Carussin drivs av Bruna Ferro och Luigi Garberoglio, samt deras söner Matteo och Luca. Gården liggen i byn San Marzano Olivieto, Monferrato. Carussin gör viner av barbera, moscato och nebbiolo, men även lite mindre kända druvsorter som grignolino och cortese, samt den sällsynta carica l'asino som ursprungligen kommer från Ligurien. Totalt har man ungefär femton hektar vinodlingar som alla är ekologiskt certifierade och sköts med biodynamiska metoder.

Asinoi är ett rött vin framställt av barbera från stockar som planterades 1970, 1981 och 1984. Vinet jäste spontant och fick mogna i betongtankar innan buteljering med en liten tillsats av svavel. Det är en ovanligt lättsam tolkning av barbera med mestadels rödfruktiga toner, pigg syra och låg alkohol. Dricks fint nu, gärna vid sisådär 14 grader, och håller flera dygn efter öppning.

La Musa 2019 - Cascina Val Liberata (Piemonte)

Sedan 2014 driver Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer den biodynamiska gården Cascina Val Liberata i byn Villamiroglio (norra Monferrato). Egendomen ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.

La Musa är ett rött vin av nebbiolo med tydlig piemontesisk adress och ekologisk certifiering. Druvorna jäste av egen kraft i tank med lång passiv urlakning. Efter pressning fick vinet jäsa klart och mogna under ett halvår i tank av betong. Det buteljerades med en minimal dos vulkaniskt svavel, och med sin återhållsamma alkohol (13%) dricks det fint redan nu. Håller utan problem något dygn i öppen flaska.