Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 9 juni 10:00 |
Artikelnummer | 52461 |
Pris | 1299:- |
Beställ från Systembolaget |
I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 400 år. Innan vinlusens härjningar mot slutet av 1800-talet stod vinet för de huvudsakliga inkomsterna, men när alla vinstockar till slut måste rotas upp fick de flesta av markerna ligga för fäfot i åtskilliga decennier.
Slottet sov törnrosasömn till 1987, då Comte Eric de Béru beslutade sig för att satsa helhjärtat på omplantering av domänens vinmarker. Jordbruket togs dock om hand av en arrenderator, och frukten såldes vidare till det lokala kooperativet. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.
Domänens marker ligger alla relativt högt på och runtomkring Béru-kullen. Jordarna är magra och starkt präglade av kalksten med mängder av marina fossil från den geologiska epoken när hela området var havsbotten. Planteringarna omfattar femton hektar, varav deras muromgärdade monopolvingård Clos Béru står för fem. De högsta lägena – Montserre och Côte aux Prétres – når upp till omkring 300 meters höjd, och varje hektar är besatt med ungefärligen 6500 rankor.
Vinerna jäser spontant i tankar eller använda fat, går igenom sin malolaktiska omvandling och vilar ett till två år på sin jästfällning innan de buteljeras utan klarning eller filtrering, med låga doser svavel. Vi har nyligen följt de aktuella vinerna från 2018 över flera dygn och känner oss väldigt förtjusta över hur de smakar. Egenskaper som ligger nära till hands att yra om är renhet, fruktkoncentration, syrabalans och mineralitet. Helt enkelt chablis när den är som bäst!
Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar omkring byn Béru. Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i ståltank med maloktisk omvandling och 12-18 månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Årgången har en tydligt solmogen och koncentrerad profil med fyllig citrusfrukt balanserad av frisk syra, kalkfet textur och mineralisk havssälta.
Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i lieu-dit Montserre. Det här är det högsta läget på Béru-kullen, med en utpräglat mager jordmån av kalksten och lera med marina fossiler (Kimmeridgien). Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i använda fat med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Årgången har en tydligt solmogen och koncentrerad profil med fyllig citrusfrukt balanserad av frisk syra, kalkfet textur och mineralisk havssälta.
Pinot noir av inköpt frukt från byn Épineuil, en liten regional appellation i norra Bourgogne som sedan 1993 kan lägga till byns namn som suffix till områdets. Efter handskörd i små kassetter jäste vinet spontant med fyra femtedelar hela klasar varvade med resten avstjälkade druvor. Macerationen varade femton dagar innan skalmassan varsamt pressades. Sedan följde ett års vila i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Vackert mogen pinotfrukt och lätt hand med fatkrydderierna är melodin här. Vinet smakar härligt redan nu, och visst finns det uppsida med lagring!
"How often do you see a wine from the Côtes d’Auxerre, a Bourgogne area near Chablis? And what a wine — so juicy, vibrant and alive. It’s pinot noir from Athénaïs de Béru of Château de Béru, actually from her négoce brand Athénaïs, and it’s delicious. I look forward to trying the Chablis." - Eric Asimov, New York Times