Beställningssortiment

Vin & Natur Lamoresca 1  – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 73956
Pris 927:-
launch Beställ från Systembolaget

Azienda Agricola Lamoresca ligger i provinsen Catania på sydöstra Sicilien, ungefär 450 meter över havet. Så här pass högt upp är temperaturskillnaderna mellan natt och dag relativt stora, vilket är en avgörande anledning till att viner som växer i det här sydliga medelhavsklimatet kan behålla fräschören. Namnet på egendomen härstammar från de uråldriga olivträd som ger oliver av sorten ’Moresca’ till Lamorescas olivolja.

Filippo Rizzo och hans Lamoresca har bidragit starkt till de senaste årens renässans för vin från Sicilien. Regionen förknippades tidigare med billiga bulkviner av låg kvalitet: tunga röda viner och vita utan syra. Nu ser vi en ny våg där flera nyblivna odlare omfamnar områdets klassiska druvor och jobbar med att göra rena, transparenta viner utan onödiga tillsatser och med att visa upp växtplatsernas unika kvaliteter. Samtliga viner från Lamoresca är ekologiskt certifierade.


Lamoresca Bianco 2018

Lamoresca Bianco är en ren och färgstark vermentino. Vinet jäste av egen kraft med ett par dygn på skalen och mognade sedan i både betongtank och använda fat innan det buteljerades utan klarning eller filtrering, men med en liten dos svavel. Med sina lätt orangea toner, fylliga smak och tydliga mineralsälta dricks det gärna till smakrik medelhavsmat och håller ett par dygn i öppen flaska.

Mascalisi Rosso 2018

Det här röda vinet är till största delen framställt av nerello mascalese från gamla stockar i byn Passopisciaro, på Etnas nordsluttningar. En femtedel frappato bidrar med extra aromatiska toner. Musten jäste spontant i öppna plastkar med två veckors urlakning. Efter pressning fick vinet mogna under ett år i betongtank och buteljerades med en liten dos svavel. Här får man mycket av Siciliens parfymer med vilda örter och blommor över röd och blå frukt, samt en behaglig kick av välbekanta nerello-tanniner. Kan lätt sparas något dygn i öppen flaska.

Lamoresca Rosso 2018

Lamoresca Rosso är en blandning av frappato, nero d’avola och grenache i proportionerna 50/30/20 från de äldre stockarna samt ett urval av de bästa druvorna. Musten jäste spontant i öppna plastkar med en månads maceration, och mognade sedan ett år i betongtank innan det tappades på flaska utan klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Typiskt frappato har det här vinet vackert parfymerade toner och en förbluffande låg alkohol för sitt sydliga ursprung. Håller utan problem några dygn i öppen flaska.