Beställningssortiment

Vin & Natur 31 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 77580
Pris 1494:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller sex olika viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


1 x 2018 Piège à filles Rosé - Les Capriades (Loire)

Det här rosébubblet kommer från Faverolles-sur-Cher, en liten by strax öster om Tours i Loiredalen. Här startade Pascal Potaire Les Capriades för fjorton år sedan, och med tiden blev även Pascals vän Moses Gadouche involverad. Tillsammans gör de vin från sju hektar planterade med lokala druvsorter och vårdade enligt ekologiska principer. Projektet har ända från början gått ut på att att göra flaskjästa viner med naturliga bubblor, en stil som brukar kallas pétillant naturel eller kort och gott “pet’nat”.

Piège à Filles Rosé är framställt av grolleau och gamay - delvis egenodlade druvor och delvis inköpt frukt. I det lilla vineriet som ligger insprängt i berget jäser druvmusten spontant i gamla fat och glasfibertankar. Vinet buteljeras sedan innan det jäst ut helt, för att låta jäsningen som producerar bubblorna avslutas på flaska. Till sist skiljs vinet från sin jästfällning genom degorgering och korkas om. Det är ett uppiggande bubbel med fin balans mellan syra och fruktsötma, som serveras kylt vid 8-10 grader i vanliga vinglas. Håller lätt flera dygn efter öppning och kommer med praktisk återförslutningsbar stopper.

1 x 2018 Folle Blanche - Domaine de la Sénéchalière (Loire)

Gården La Sénéchalière omfattar sjutton hektar vinmark. Stort för oss, men ganska litet om man ser till hur mycket vin som produceras i Pays Nantais. Marc Pesnot odlar områdets typiska druvsort melon (ibland kallad muscadet) samt mindre andelar folle blanche och grolleau. Jordmånen består av schist som går i hela regnbågens färgskala, och odlingsmetoderna är ekologiskt certifierade. Folle Blanche är framställt just av folle blanche från riktigt gamla rankor (60-80 år). Smaken är frisk och för området fyllig med sötmogen frukt och pigg mineralsälta. Ett vin att matcha med höstens skaldjur.

1 x 2018 Primitif - Domaine Giachino (Savoie)

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. Bröderna Fréderic och David huserar i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Deras vinmarker ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches.

Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter - bland annat mondeuse, persan och altesse och i synnerhet jacquère, som växer på sex av gårdens nio hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att inte använda kemi i vingårdarna eller tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekocertifierad sedan 2006 och biodynamiskt via Demeter sedan 2013. Stilen drivs av kärleken till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer.

Primitif är ett vitt vin av jacquère från svala lägen och tidig skörd. Innan jäsningen får musten klarna/sedimentera kallt under fyra dygn. Därefter jäser vinet långsamt med hjälp av druvornas egna jäststammar i ståltankar vid högst 16 graders temperatur. Sedan lagras vinet sur lie (med jästfällningen) i fyra månader. Vinet är torrt och friskt med drag av grönt äpple och citron samt en aptitretande mineralsälta.

2017/2018 Cante Renard Rouge - Jaja Land - Philippe Pibarot

Philippe Pibarot gör vin i utkanten av byn Mus, cirka en halvtimmes bilfärd nordost om Montpellier i sydvästra Frankrike. 2001 gjorde Philippe sin första årgång – idag äger han nio hektar vinmark. Här odlas druvsorter som carignan och syrah, morrastel och counoise, vermentino och cinsault – allt fördelat över två olika lägen. Det ena ligger på slätten och är planterat med de yngre stockarna. Därifrån görs vinet ’Cante Renard’ i rött, vitt och rosé.

Pibarot brukar de nio hektaren huvudsakligen själv, assisterad av sin far, och alla marker sköts med ekologiskt certifierade metoder. Jordarna består av olika slags kalkrik lera från Krita-perioden. I källaren görs allt för hand, självklart utan tillsatt jäst och utan någon annan form av korrigering. Målet är alltid att göra vinerna helt utan tillsatser, men de årgångar då det behövs används lite svavel i samband med buteljeringen.

’Cante Renard’ görs av carignan, syrah, morrastel (graciano), counoise och cinsault som får jäsa spontant i glasfibertankar. Druvorna skördas förhållandevis tidigt för att göra ett piggt och friskt vin. Frukten kommer ju från södra Frankrike och berättar om sitt ursprung, men resultat blir ändå ett ’vin de soif’. Vinets doft går direkt på frukten, med toner av körsbär och svarta vinbär. Smaken är smått fyllig utan att för den delen bli tung.

1 x 2017 Pure magique pas de chimique - Anders Frederik Steen (Ardèche)

Sedan några år tillbaka producerar Anders Frederik Steen vin i Frankrike. I Köpenhamn var Anders med och startade Relæ och Manfreds, och sedan blev han ansvarig för deras vinprogram och import. 2013 lämnade han restaurang och vinimportscenen och började göra vin med sin favoritvinproducent - Jean-Marc Brignot. Tillsammans gjorde de två årgångar, men sedan 2015 driver Anders tillsammans med hustrun Anne Bruun Blauert sin egen domän.

Druvorna kommer dels från familjen Oustric (Le Mazel), dels från egna marker. ”Pure magique pas de chimique” är framställt av frukt från 40-åriga stockar syrah och viognier. Syrah-druvor avstjälkades och fick macerera i direktpressad must av viognier och syrah. Därefter spontanjäste allt i glasfibertank och lagrades på jästfällningen i nio månader. Vinet är buteljerat helt utan tillsatser och upplevs sprittande piggt och friskt rödbärigt. Flaskan avslutas gärna samma kväll som den öppnats, innan långfilmen är slut.

1 x 2018 Comax Ethylix - Le Casot des Mailloles (Roussillon)

Syrah från djupaste franska södern. Här drev Alain Castex egendomen Le Casot des Mailloles i närmare tjugo år. Numera har veteranen Alain lämnat över ansvaret för egendomen till den yngre vännen Jordi Perez. Jordi driver den vidare i samma anda som Alain och har utökat med granitdominerade vinmarker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Jordis produktion uppgår idag till ungefär 12 000 flaskor årligen.

I Roussillon är arbetet ofta tufft på grund av de branta, terrasserade vingårdarna och ännu mer krävande när man arbetar oldschool. Många av vinrankorna är urgamla och knotiga vilket gör att uttagen blir rejält låga. Odlingarna sköts med biodynamiska metoder och är certifierade via Ecocert. Druvorna till Comax Ethylix är syrah från terrasserade vinmarker med jordmån av granit på 550-600 meters höjd. Efter delvis avstjälkning fick frukten jäsa spontant med fem dagars maceration och några månaders lagring i tank. Ingen klarning eller filtrering. Inga tillsatser. Ett vin som ger omedelbar pang-på-frukt och frisk syra, perfekt till en köttbit!