Beställningssortiment

Il Rosso 2016 – Vini Conestabile della Staffa – SLUT!

Format Beställs i kolli om 6 flaskor
Artikelnummer 73641
Pris 205:-
launch Beställ från Systembolaget

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. 

Egendomen hade sin storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgång som gjordes i Danilos regi var 2015.


Il Rosso 2016 - Vini Conestabile della Staffa

Rosso della Staffa "Il Rosso” är en blandning av sangiovese, sagrantino och ciliegiolo i proportionerna 40/40/20. Druvorna jäste spontant med tio dagars maceration i gamla ekståndare (tini). Efter pressning fick vinet mogna i tankar av rostfritt stål, cement och glasfiber. Slutligen buteljerades det utan klarning, filtrering eller tillsatser. Stilen känns helt tidlös och traditionell med behaglig balans, och årgång 2016 har nu hunnit få precis lagom utveckling i flaska. Dricks gärna till pappardelle med ragu och håller utan problem till nästa kväll.