Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 4 februari 10:00 |
Artikelnummer | 72846 |
Pris | 996:- |
Beställ från Systembolaget |
Det var ett nästan år sen sist, men nu har vi än en gång satt ihop en mixad låda med bara goda röda viner. Från Les Deux Terres i Ardêche kommer en syrah/grenache-mix i kryddigt klunkvänlig stil. Etienne Thiebaud har planterat en liten parcell med Savoie-druvan mondeuse bland sina marker vid Juras norra gräns. Slutligen en fint utvecklad pineau d’aunis från Renaud Guettier i norra Loire. Allt eko och utan tillsatser!
Zig-Zag är lika delar syrah och grenache från sluttningar på 350 meters höjd. Jorden är markant stenig och består av kalksten och kalkblandad lera på berggrund av kalksten. Efter handskörd och avstjälkning jäste druvorna spontant i tank utan några som helst tillsatser på sin väg till flaska. Vinet har gott om pigg saftig frukt och krydda utan alkoholvärme. Dricks gärna svalt och håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska. Manu och Vincent får det att verka liksom enkelt att göra rena viner utan tillsatser!
Alkohol: 13,5 %
Rött vin av mondeuse och poulsard i proportionerna 80/20. Frukten kommer från unga planteringar i byn Liesle, på andra sidan gränsen till departementet Doubs, där också Arnaud Greiner har sina vinmarker. Jordbruket är ekologiskt certifierat med biodynamiska metoder.
Efter försiktig handskörd avstjälkades druvorna manuellt över en perforerad skärm ("au crible"). Jäsningen skedde spontant i glasfibertank med två veckors maceration under naturligt bildad koldioxid ("sémi-carbonique"). Efter pressning vilade vinet tio månader i äldre ekliggare ("foudre"). Buteljerat hösten 2024 utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 11 %
Pineau d'aunis förekommer i stort sett bara utmed Loir - ett biflöde till floden Loire och samtidigt den nordligaste delen av regionen Loire. Druvsorten är känd för sin sjungande syra åt lingonhållet, en bestämd liten tanninstruktur och en pepprig/kryddig karaktär med tydlig mineralsälta. "Adonis" kommer från marker med kiselrik lera och flinta. Efter skörd avstälkades druvorna och trycktes till försiktigt innan jäsningen startade av egen kraft i tank. Efter pressning fick vinet mogna ett år i äldre fat innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det har en fin utveckling i aromatiken och håller utan problem ett dygn i öppen flaska.
Alkohol: 13 %